Isabelle Haak.

Drömstart för Isabelle Haak med 19 poäng i öppningsmatch

2018-10-29 | Christin Sandberg, Italien padlock

SPORT

Det svenska stjärnskottet 19-åriga Isabelle Haak fick en bra start på sin andra volleybollsäsong i Italien. Tillsammans med laget Scandicci vann de öppningsmatchen på bortaplan mot Filottrano. Scandicci var på pappret överlägset, men fick kämpa sig till varje poäng.
– Det är bra att vi lyckades vinna den första matchen. Det var det viktigaste, sade Isabelle Haak direkt efter matchen.

FAKTA/Volleyboll

En volleybollmatch spelas om tre eller fem set. Det lag som först får 25 poäng med två poängs marginal vinner setet.

Bollen får röras max tre gånger inom laget innan den smashas eller spelas över nätet till motståndarlaget.

Varje lag har sex spelare på plan som roterar mellan de olika positionerna.

Grundslagen är serve, baggerslag, fingerslag och smash.

Det var dock en seger som satt långt inne. Savino Del Bene från Scandicci hade problem i inledningen av matchen och förlorade första set till ett Lardini di Filottrano som spelade mycket bra. Därefter började Scandicci spela ut lite mer. Missförstånden och misstagen blev färre och avslutningarna bättre. Isabelle Haak medger att det kändes att laget inte var samspelt.

– Vi har knappt spelat ihop i laget, eftersom de tjejer som varit med i VM i Japan kom tillbaka för tre dagar sedan, säger hon till Feministiskt perspektiv efter matchen.

Isabelle Haak är med sina 194 centimeter svårstoppad när hon får träff på bollen från sin position som höger spiker. Hon gjorde flest poäng under förra säsongen och gjorde även flest poäng, 19, i den här matchen. Så har svenskan också ett mycket starkt lag omkring sig. Lucia Bosetti och Ofelia Malinov är italienska landslagsspelare och Jovana Stevanovic ingick i det serbiska landslaget som vann VM i Japan som nyligen avslutades.

Men även i Filottrano finns många duktiga spelare såsom nyförvärven den grekiska landslagsspelaren Anthi Vasilantonaki, den japanska landslagsspelaren Tominaga Koyomi och den amerikanska landslagsspelaren Aiyana Whitney. Matchen var jämn, spännande och bjöd på många fina bollar. Scandicci lyckades vinna i fjärde set.

– Vi gav aldrig upp, och tack vare det lyckades vi ta hem matchen, sade lagkaptenen Lucia Bosetti efter matchen.


Isabelle Haaks autograf är eftersökt. Foto: Christin Sandberg


Lucia Bossetti – lagkapten i Scandicci och italiensk landslagsspelare. Foto: Christin Sandberg
Isabelle Haak. Foto: Christin Sandberg


Symbol för öppenhet

Volleyboll är en nationalsport i Italien och närmar sig fotbollen i popularitet. Inte minst efter de senaste framgångarna i VM i Japan, då Italien tog sig ända till final, där de föll mot Serbien. Det märks inte minst på publikintresset. Det är drygt 2 500 personer i alla åldrar som har kommit till arenan utanför det lilla samhället Osimo i regionen Marche i centrala Italien för att se öppningsmatchen. Och det är inte tyst en sekund.

Volleybollen har även kommit att symbolisera att ett annat Italien - bortom populismen, främlingsfientligheten och nationalismen - är möjligt. Inte minst har Italiens och en av världens bästa volleybollspelare, 20-åriga, Paola Egonu, född i Italien med föräldrar från Nigeria, kommit att utgöra den här symbolen. Hon smashade det italienska landslaget fram till VM-finalen. Bara i semifinalen gjorde hon 45 poäng.

I Sverige hoppas den Svenska olympiska kommittéen (SOK) på ett liknande framtida lyft för det svenska landslaget med Isabelle Haak som ledstjärna. På torsdag ställs de båda supertalangerna, Haak och Egonu, mot varandra då topplagen Savino Del Bene Scandicci tar emot Agil från Novara i Scandicci inte långt från Florens.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: