Lena Hallengren, jämställdhetsminister (S).

S-kampanj mot kvinnofientlig politik i valets slutspurt

2018-09-04 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Under valrörelsens sista vecka har Socialdemokraterna lanserat en annonskampanj för att så få som möjligt ska rösta på Sverigedemokraterna.
– Jag tror att många inte förstår hur nära det är att flera decenniers jämställdhetsarbete rullas tillbaka med ett par snabba beslut i riksdagen, säger jämställdhetsminister Lena Hallengren (S).

Utrikesminister Margot Wallström var först ut i den kampanj som Socialdemokraterna inledde på lördagen för att uppmärksamma det hot som inflytande från Sverigedemokraterna innebär för kvinnors rättigheter.

Annonskampanjen har en egen sajt som uppmanar fler att stå upp för bland annat aborträtten och varnar för att SD:s förslag när det gäller sexuell och reproduktiv hälsa, men också andra viktiga rättigheter på jämställdhetsområdet, innebär att 100 år av framgångsrik kamp nu står på spel.

Svenska barnmorskeförbundets ordförande Mia Ahlberg stödjer kampanjen i en video, och även kvinnorättsorganisationen Kvinna till kvinna har tagit fram en film där ambassadören Linnéa Claeson pedagogiskt går igenom SD:s kvinnofientliga förslag.


Stor oro

Enligt jämställdhetsminister Lena Hallengren är Socialdemokraternas avsikt med kampanjen #minkroppmittval att så många som möjligt ska känna till Sverigedemokraternas politik, och att se till att så få som möjligt röstar på dem.

– Oron är väldigt stor inom mitt parti för vad stora framgångar för SD kan innebära. En valförlust skulle kunna trycka tillbaka stora delar av den svenska jämställdhetskampens framgångar, säger Hallengren och lyfter SD-förslag om att inskränka aborträtten, införa samvetsfrihet, ta bort pappamånaderna och införa sambeskattning.

– Jag tror att många inte förstår hur nära det är att flera decenniers jämställdhetsarbete rullas tillbaka med ett par snabba beslut i riksdagen.

Enligt Hallengren går det inte att bortse från att Sverigedemokraterna kommer att kräva inflytande om de som styr efter valet saknar en tydlig majoritet.

– Som det ser ut nu kan en regering bara bildas med stöd av SD eller genom att L och C väljer att stötta en rödgrön regering, men inget borgerligt parti har klarat av att säga nej på frågan om de kan tänkas göra sig beroende av SD för att styra.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: