Gita Nabavi (Fi), partiledare .

Gita Nabavi (Fi): ”Ingen är fri förrän alla är fria”

2018-07-09 | Aleksa Lundberg padlock

FEMPERSPODDEN/SPECIAL

Gita Nabavi valdes som ny partiledare för Feministiskt initiativ jämte Gudrun Schyman i februari. Nu jobbar hon och partiet för att lyckas nå fyra procent-spärren och ta plats i riksdagen efter höstens val. I en stor intervju med Feministiskt perspektiv berättar Nabavi om sin bakgrund och förklarar politiken hon snart hoppas driva på riksnivå.

I detta specialavsnitt av Femperspodden berättar Gita Nabavi för Aleksa Lundberg om konkreta satsningar som Feministiskt initiativ (Fi) vill göra på politiska sakområden, men också om sin egen bakgrund och vad som väckte hennes engagemang för partiet.

– Feministiskt initiativ kom med ett större sätt att se på världen än de andra partierna erbjöd, som beskrev väldigt mycket min verklighet, min mammas verklighet, mammas vänners verklighet. Det tilltalade mig, ”wow, de har förstått”, att det handlar inte bara om kön, det är också etnicitet, funktionalitet, sexualitet, att det finns mer än bara klass.

– I mitt liv har klass varit extremt viktig, i och med min pappas engagemang i vänsterrörelsen men också Socialdemokraterna. Även min syster har varit engagerad inom socialdemokratin och vi har haft diskussioner om just klassbegrepp. Just att man lade till fler dimensioner, att man går från en platt värld till en tredimensionell värld och ser hur det här samverkar.

– I och med att vi inte bara fokuserar på klass kan det kännas som om vi glömmer det, för vi säger att de andra maktordningarna är lika viktiga. Om vi skapar jämlikhet kommer det inte nödvändigtvis innebära att vi är antirasistiska, om vi skapar jämställdhet är det inte säkert vi ser alla funktionsvariationer. Det är det jag tror att många stör sig på, att vi inte säger att klassbegreppet är det viktigaste, utan ett av många och vi måste ta hand om alla för att ”ingen är fri förrän alla är fria” – det klassiska citatet.

Gita Nabavi berättar också om något som få vet om henne. Hör hela intervjun.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: