7:e Thessaloniki Pride 20-23 juni.

Allt fler medverkande i Thessaloniki pride

2018-06-28 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

För sjunde året anordnades pridedagar i Thessaloniki i norra Grekland. Enligt arrangörerna, deltog cirka 16 000 i pridemarschen som gick genom stadens gator och togs emot av förbipasserande, för det mesta i tystnad och med nyfikenhet.

– När Thessaloniki pride startade 2012 deltog 3 000 personer i marschen. Förra året var det 17 000 som deltog. Så det går framåt.

Detta säger Thanos Vlachogiannis som är språkrör och en av Thessaloniki prides grundare.


Förekommer våld mot pridedeltagarna?

– Inte direkt. I år har religiösa grupper uppmanat till bojkott mot de företag som sponsrar pride. Förra året försökte 50 högerextremister blockera marschen. Men de blev omhändertagna av polisen och lyckades inte störa. 50 personer kan inte stoppa 17 000 som marscherar, svarar Vlachogiannis.


Thanos Vlachogiannis, språkrör och en av grundarna av Thessaloniki Pride.



Thessaloniki pride har sedan starten år 2012, fått stöd av den populära borgmästaren i Greklands andra största stad, som nu är inne på sin andra mandatperiod. Hans stöd, trots motståndet från religiöst håll och homofoba reaktioner i staden, har varit betydelsefull. I år deltog borgmästaren vid Pride forum för att understryka sitt stöd, något som uppskattades av arrangörerna.

Enligt en av funktionärerna som Feministiskt perspektiv talade med har en del framgångar åstadkommits i Grekland under de senaste åren när det gäller hbtqi-rättigheter. Bland annat behöver en inte längre byta kön genom kirurgiskt ingrepp för att få byta namn och identitetshandlingar. Borgerliga samkönade äktenskap är lagliga och hbt-personer får adoptera barn.

Vid 19-tiden den 23 juni började pridemarschen som samlade omkring 16 000 personer, de flesta unga, men också många äldre. Längs gatorna stannade förbipasserande och tittade på, många nyfikna och en del med missnöjda minner. Inga applåder eller stora folksamlingar som under till exempel Stockholm pride. Inga allvarliga hatbrott rapporterades under kvällen förutom en incident då några försökte misshandla två pride-deltagare vid stranden. Fyra misstänkta greps senare av polisen. Trots rykten om en anti-pride manifestation, syntes inga försök till sådan i staden. Kvällen fortsatte med musik och dans vid havet.








Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: