Sara Sabry.

För arabisk för västvärlden, för västerländsk för arabvärlden

2018-06-14 | Fanny Jönsson padlock

KULTUR

Under 2017 slog Youtube-personligheten Sara Sabry igenom stort i både Egypten och Kanada. I Egypten har hon blivit nekad inträde till restauranger för att hon bär slöja, i Kanada tror många att pappan tvingar henne.
– Folk har en bild att du som muslim bara kan vara på ett eller annat sätt. Men jag dödar de stereotyperna, säger hon.

Sara Sabry, 24 år, började karriären med några korta videos på appen Vine. Därefter började hon dela med sig av sina videos på Instagram och Facebook. Nu har hon nästan 800 000 följare på Instagram, reser världen runt och ska snart släppa sin egen slöjkollektion.

– Det började någon gång…

Sara böjer fingrarna, mumlar.

– Tvåtusen… 2015 var det! Ja, precis. Jag hade länge velat bli youtuber, men jag visste inte var jag skulle börja. Då upptäckte jag Vine, som endast tillät korta videos. Det kändes som en enkel början. Först ville jag inte dela med mig av mina videos på andra sociala medier. Jag visste inte vad min familj skulle tycka. Men när jag såg hur Facebook och Instagram skapade spridning kunde jag inte hålla mig ifrån det.


Hur reagerade din familj då?

Sara skrattar högt.

– De tyckte mest det var kul. I dag när jag kommer till släktkalas kallar de mig ”stjärnan”.

Att byta plattform gav resultat. I skrivande stund har Sara Sabry 786 000 följare på Instagram, som hon ser som sin huvudplattform. Hennes fokus är att dela med sig av lättsamma videos med hög igenkänningsfaktor.

Trots det, är hon mest känd för en video där hon, utan framgång, försöker boka en restaurang till sin födelsedagsfest.


Varför blev videon så känd?

– För att det är inte uppskattat att bära slöja på restauranger i Egypten. Videon börjar med att jag ringer restauranger och frågar om det finns bord tillgängliga för en födelsedagsfest, vilket de säger att det finns. Men när jag berättar att jag bär slöja avböjer de direkt.

I dag har videon miljoner visningar och tusentals delningar.

– Det som gjorde att den spreds så snabbt tror jag beror på att det är ett ämne som många känner till, men som inte folk är tillräckligt villiga att prata om.I Egypten kallas hon ”the cool girl with the hijab”. Ett smeknamn hon själv inte tycker om, men förstår var det kommer ifrån. Hon antar att det är för att hon bryter många normer.

– Folk har en bild att du som muslim bara kan vara på ett eller annat sätt. Men jag dödar de stereotyperna. Jag bär slöja, men jag har också piercing. Jag kan koranen, men jag hänger med i populärkulturen. Jag pluggar, samtidigt som jag sysslar med sociala medier.

– Ibland känner jag nästan att jag är för arabisk för västvärlden, men för västerländsk för arabvärlden.


Hur menar du då?

– I Egypten ses jag som ”för utmanande” i hur jag pratar och för mig. Men när jag är med mina västerländska kompisar passar jag inte heller in, då jag inte festar, och är både troende och bär slöja.

Efter den arabiska våren, muslimska brödraskapets fall, och den nuvarande militärregeringen så märker Sabry ett skifte i det politiska läget. På restauranger finns det ibland skyltar som lyder: Här är varken hundar eller slöjor välkomna.

– Det är inte islamofobiskt. Det är mer som att Egypten försöker vara västerländskt, på ett bakvänt sätt. Du ska inte ha slöja på restauranger och barer, utan för att komma in ska du helst bära typ en minikjol. Däremot, om du går på gatan ska du inte ha minikjol. Då blir du catcallad.

Sara Sabry är uppvuxen i Kanada, men har spenderat längre perioder i Egypten där hennes föräldrar är födda. Även om hon kan käka på restaurang med slöja i Kanada, så möter Sara andra problem i landet.

– I Kanada tror många att jag bär min slöja för att min pappa tvingat mig, inte att jag valt det själv. De tycker synd om mig som ”måste” bära slöja. Ofta får jag förklara att jag valt det själv, och jag gör det gärna, men det kan bli lite tröttsamt.

Att Sabry är feminist är inget hon döljer på sina sociala medier. Men hon ser skillnader i diskursen mellan sina två hemländer.

– I Egypten är tjejer feminister på det sättet att de säger: ”Varför skulle jag inte kunna bli vd om jag vill? Jag gör vad jag vill.” Även om killar tänker att de är öppensinnade, så är de djupt inrotade i sina mansroller. Om jag säger något ”för frispråkigt” kan jag få kommentarer som ”tänk på hur du pratar”.


Och i Kanada?

– I Kanada säger folk öppet att att de är feminister. Som en ”hijab-girl” känns hela grejen med att slänga av sig tröjorna och visa brösten exkluderande. Ibland känns det som att jag inte blir lika uppskattad som bruden som står barbröstad bredvid mig. Jag önskar min plats på den feministiska scenen var lika självklar. Det finns ju plats för oss alla.

Sara vill som influencer visa på autencitet, en vardag som skildrar verkligheten. Hon vill visa att det finns ett annat liv än fest, trådsmala kroppar och perfekta liv.

– Jag får kommentarer varje dag som säger att de vågat sätta på sig sin slöja på grund av mig. Jag visar också mycket kärlek till min familj på sociala medier. Jag får flera DM:s från personer som säger att de börjat värdesätta sin syskonrelation på grund av mig. Det är mitt mål, att inspirera till sånt som är äkta, relaterbart.


Finns det något som är jobbigt med att vara en förebild, att ha allt det där ansvaret?

– Jag måste vara medveten på ett helt annat sätt. Jag är inte perfekt. Även fast jag är känd, vilket är en välsignelse, så har jag lika mycket motgångar som alla andra. Och... ansvaret, ansvaret är läskigt. Jag får lära mig hantera det på nya sätt varje dag.


Som?

– Min pappa ringde mig häromdagen exempelvis. Han hade fått ett meddelande från en av sina vänner som löd: Din dotter dansar på sociala medier.

– Då hade jag gjort en story från min kompis dansklass, som hon hade dedikerat till välgörenhet. Min intention med det inlägget var att uppmuntra till välgörenhet och något gott, men så blev det fel. Det är svårt det där.


Du kommer snart släppa en egen hijabkollektion. Varför valde du att göra det?

– Majoriteten av mina följare kommer från Egypten. Jag får ofta kommentarer från tjejer som undrar var jag har köpt mina slöjor. Det är nästan alltid i Kanada. I Egypten är utbudet inte lika stort, men det finns en stor efterfrågan. Så jag tänkte att jag kunde vara med och fylla det hålet i marknaden, för de tjejerna.

Saras kollektion kommer släppas i början av 2019. För Sara är det viktigt att tillverkningsprocessen håller kvalitet och att modellerna representerar en bred målgrupp.

– Det ska inte vara några Victoria Secret-modeller. Jag vill att det ska vara en “every day girl” som bär mina slöjor.


Hur ser framtiden ut?

– Jag håller fortfarande på att växa som människa och kvinna. Jag har gått från att bära kattväska till att bli mer medveten om mode. Förut var jag en tjej som bara vill ha kul till att nu äga mitt eget företag.

Sara snurrar på en ring på sitt finger.

– Som influencer vill jag ha något som går att greppa, som skapar kontakt med min följare. Jag vill bredda mina kanaler. Jag har många drömmar, som att bli lärare och utvidga mitt företag mer. Jag planerar ingenting just nu, vi får se hur det utvecklas.


Inshallah?

– Inshallah.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: