Gudrun Schyman (Fi).

Gärna ett grattis, men helst en plats i riksdagen!

2018-06-09 | Anna-Klara Bratt padlock

FEMINISM

Gudrun Schymans politiska energi tycks ha varit densamma oavsett det gällt en lokal kabaré eller ett rikspolitiskt utspel, skriver Anna-Klara Bratt i en hyllning på 70-årsdagen till en politiker som behövs som motvikt i det politiska landskap som råder.

I dag fyller Gudrun Schyman 70 år. Sveriges mest aktiva politiker och folkbildare förtjänar ett tack för sin insats oavsett var en hamnar på den politiska skalan.

Den som har frågor om Feministiskt initiativs politik kan gott ägna en timme åt något av alla filmade homepartys som ligger ute på nätet. Det är knappast ens partipolitik som beskrivs. Det är en karta över dagens politiska läge och dess svårigheter. Frågorna som går på tvärs med den så kallade höger-vänsterskalan. Männen i mitten styr de politiska utspelen genom att vandra mellan M, SD och S. De bryr sig inte om ekonomi, knappt ens den egna plånboken.

SD-väljarnas kön blottlades återigen förra veckan när SCB:s stora partiundersökning offentliggjordes. Var femte svensk man är beredd att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Du behöver inte längre vara feminist för att oroas av samhällsutvecklingen. Det räcker med att du är demokrat, för att undra hur det står till med många män i den globaliserade världen.

När Gudrun Schyman var partiledare för Vänsterpartiet anklagades hon ibland för populism. Snabba utspel på dagspolitiska händelser saknade ibland demokratisk förankring. Men det gick hem. De beryktade 13 procenten för V 1998 kom i stora drag från Socialdemokraterna i ett politiskt landskap som i några avseende liknade dagens. Men den kritiken har definitivt kommit på skam.

Gudrun Schymans envisa politiska gärning kan i dag knappast beskrivas som populistisk. Snarare tvärtom; krävande. Och med tanke på det politiska läge vi befinner oss är det just det som behövs som motvikt till det populistiska, xenofobiska, nationalistiska framryckningarna – både i Sverige och omvärlden.

Ett bra exempel på det är Schymans envisa antimilitarism. Ett engagemang som finns med genom hela hennes gärning, vare sig det är inne, som under 60- och 70-talens Vietnamrörelse, eller när det är ute – som i dag.

Ett annat exempel är att den politiska energin tycks ha varit densamma oavsett det gällt en lokal kabaré eller ett rikspolitiskt utspel – det i sig är unikt. Det finns politiker i dag som knappt pratar om inte kamerorna är på. Som aldrig har varit på ett medlemsmöte eller delat ut ett flygblad.

Inte sedan Elise Ottesen-Jensen försåg halva Sveriges kvinnor med pessar i början av förra seklet har någon gjort lika många hembesök i stugorna. Ibland har Gudrun Schyman snittat på mellan fyra och sex homepartys om dagen. Villkoret är att det finns blädderblock och minst 25 personer.

Till skillnad från många andra politiker klagar Gudrun Schyman sällan. Det beskrivs i Johanna Palmströms nya biografi Det gäller livet som att hon saknar backspeglar. ”Nu får vi erkänna att vi är lite besvikna” sade hon när valresultatet 2014 var klart.

Många grät på partiets valvaka, men Schyman eldade snabbt på med siktet på de lokala landvinningarna. Kort därefter åkte hon på eftervalsturné – inte för att tala om för någon vad som gått snett, utan för att hjälpa de många nya kommunalpolitikerna runt om i landet att axla sina nya roller.

I dag fyller Gudrun Schyman 70 år – ge henne din röst i valet i höst. Hon är värd det!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: