Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.

Schyman om #pldebatten: Förlorare är väljarna

2018-05-06 | Aleksa Lundberg padlock

INRIKES

Strax efter söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda korades debattens vinnare och förlorare i snabba mätningar. Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman såg en tydlig förlorare: väljarna.

– Det som störde mig mest, rent politiskt, var att så gott som alla de olika områdena snabbt blev till en fråga om invandring och integration, säger hon till Feministiskt perspektiv.

Under söndagen genomförde SVT:s Agenda den första riktiga partiledardebatten i årets valrörelse. På plats fanns riksdagens åtta partiledare. Gudrun Schyman (Fi) följde debatten på teve och menar att formen på debatten var svår och leder till snuttefiering utan samband och sammanhang:

– Varje område blir ett särintresse i stället för att frågorna tillåts belysa varandra, säger hon till Feministiskt perspektiv.

Men det som störde henne mest med söndagens debatt rent politiskt var att så många områden snabbt blev till en fråga om invandring och integration:

– Bristerna inom välfärden kom att ställas mot att vi tar emot för många. En effektiv sanktionering av ett grundläggande ”vi och dom”-tänkande som kommer att förgifta hela valrörelsen. Ulf Kristersson började med just detta – utmaningen i välfärden ligger i en bra integration, menade han.


”Det handlar om personalpolitik”

Schyman menar att krisen inom välfärden, förlossning, förskola, skola, vård och omsorg och sjukvård, handlar om om personalpolitik:

– Det handlar om för låga löner, för långa arbetsdagar, för få händer. Om orimliga arbetssituationer och otrygga anställningar som gör att personalen slutar. Detta borde diskussionen ha handlat om. Inte om att vi har tagit emot och ska ta emot flyktingar. Det är en fungerande generell välfärd som är svaret på integrationen.

Även avsnittet om lag och ordning, där bland annat #metoo togs upp, kom snabbt att handla om invandrare med andra värderingar som begår våldtäkter:

– Kraven blev fler poliser. Hur i hela friden kan svaret på #metoo vara fler poliser. Visst ska sexualbrott tas i tid och med kompetens, men hela #metoo handlar ju om något helt annat. Om hur vi behöver föra samtal och reflektera över hur vi faktiskt förhåller oss till varandra, hur det mönster av makt som alla berättelser vittnar om faktiskt finns och möjliggörs av långt många fler än de som är direkt utsatta. Varenda arbetsplats måste reflektera över hur det kunde bli så här. Varenda fackexpedition likaså.

– Vi behöver tid och plats för att föra samtal om samlevnad och samtycke, vi behöver normkritik in i förskola och skola, utbildningar för lärare och pedagoger, tid och resurser för samtal. Och vi behöver en socialpolitik värd namnet för att möta den brottslighet som har sin rot i segregation.


”Sverigedemokraterna kan vara nöjda”

En av frågorna som stod på agendan var också migration och integration. Gudrun Schyman menar att Sverigedemokraterna kan vara nöjda:

– När det kom till avsnittet om migration är det tydligt att synen på mottagande håller på att kantra till att bli en partiöverskridande överenskommelse där kanske Socialdemokraterna och Moderaterna utgör själva kärnan. SD kan vara nöjda, även om ingen ännu går så långt att de nappar på förslaget om angiveri.

Gudrun Schyman anser att inledningen av avsnittet om miljö- och klimatpolitiken helt saknade ett faktaunderlag som kunde ha styrt upp debatten:

– Nu kunde Alliansen tala fritt om att vi ska fortsätta att flyga som vanligt, bara vi har annat som bränsle. Som om det redan fanns. Det var verkligen inte seriöst. Och i den grenen, inte seriöst, tog SD medalj med sin syn på att Sverige inte ska göra något överhuvudtaget eftersom det är värre utsläpp i andra delar av världen så det spelar ingen roll.


Vad saknade du i debatten?

– Jag hade gärna sett en diskussion om det faktum att mänskliga rättigheter är under attack, både i Sverige, i Europa och i världen och att den ökande nationalismen tränger undan möjligheterna till motstånd, det vill säga begränsar de demokratiska rättigheterna, i Sverige, i Europa och i världen. Vi ska gå till val och det finns inte bara väljare som hyser förakt för politiken utan det finns också ett riksdagsparti som samlar upp det missnöjet och kan, om det får parlamentariskt inflytande, använda de demokratiska verktygen för att inskränka demokratin. Vi har nazister på gatorna. Det finns ett mönster i utvecklingen som håller på att upprepas. Det borde ha varit en viktig fråga inför ett val.


Kunde du se några vinnare eller förlorare i kvällens debatt?

– Förlorare är väljarna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: