Rossana Dinamarca är feministisk talesperson i Vänsterpartiet och krönikör i Feministiskt perspektiv.

Porr handlar om betalda övergrepp

2018-02-02 | Rossana Dinamarca padlock 1

KRÖNIKA/INRIKES

”Medelåldern för när barn börjar titta på porr har sjunkit till 12 år. I en studie från Uppsala universitet bland 16-åriga killar uppger nästan alla att de tittat på porr”, skriver Rossana Dinamarca (V) i sin månadskrönika och reagerar starkt mot de som hävdar att ”porrindustrin är som vilken annan showbiz som helst”.

Rossana Dinamarca är feministisk talesperson för Vänsterpartiet och återkommande krönikör i Feministiskt perspektiv.

Det är märkligt att när vi pratar om sexuella övergrepp så talar vi inte särskilt mycket om porrens inverkan. Inte ens nu i metoo-tider. Tvärtom så pratas det om porr på ett väldigt normaliserat sätt. Jag lyssnar ofta på P3 och har flera gånger i olika program hört hur det refereras till en specifik porrsajt, men varje gång på ett lättsamt sätt och inte alls problematiserande. En morgon när jag lyssnade på Morgonpasset i P3 hör jag hur det återigen refereras till samma porrsajt och jag skriver en upprörd tweet.

Innan jag fortsätter vill jag bara klargöra ett par saker. Ja, jag vet att det finns olika sorters porr, men när jag skriver om porren här så handlar det inte om den lilla andelen schysst porr utan det som kallas mainstreamporr. Nej, jag moraliserar inte över folks fantasier eller hur en gillar att ha sex. Njut av sex, gör vad du vill och försäkra dig om att den/de du har sex med också vill samma sak. Låt fantasin flöda. Om det har jag inget att säga. Viktigast är njutningen och samtycket.

Så, tillbaka.

Min tweet plockas upp några helger senare i samma program och nu ska det problematiseras kring porr. De har bjudit in sexinspiratören och journalisten Marika Smith. De pratar om hur porren sett ut historiskt och hur teknikutvecklingen påverkat porren.

– Att titta på nån som knullar en tjej i halsen tills hon spyr är en helt annan sak än att vara den som gör det, exemplifierar Smith när hon pratar om VR-tekniken.

Samtidigt slår hon ifrån sig att porren skulle påverka synen på sex eller att den skulle vara kvinnoförnedrande eftersom ”kvinnor tittar på porr”. Hon hävdar också att porrindustrin är som vilken annan showbiz som helst, ”det är inget man hamnar i för att man hamnat fel i livet”.

När jag gick i skolan var sex- och samlevnadsundervisningen torftig. Det berättades om risker med sex, såsom könssjukdomar och oönskade graviditeter och hur detta kan förhindras. Inget om samtycke eller njutning. Bilderna av vad sex var kom från porrtidningarna som låg i närmsta skogsdunge och den gången en kompis var kattvakt hos en som hade porrfilmer. Vi kollade och jag tänkte då att det såg ganska otrevligt ut, inte så njutningsfullt och kvinnan såg mest ut att bli utsatt för det männen ville göra. Men så kanske det skulle vara, vad visste jag.

Konsumtionen av porr då var begränsad till om det låg tidningar i skogen. Idag ligger den några enkla klick bort på mobilen eller skoldatorn. Medelåldern för när barn börjar titta på porr har sjunkit till 12 år. I en studie från Uppsala universitet bland 16-åriga killar uppger nästan alla att de tittat på porr. Killarna uppger också att de porrsurfar i högre utsträckning än vad de vill. Om och hur en stor porrkonsumtion i tonåren påverkar på längre sikt, finns det inga entydiga forskarsvar kring, men med tanke på hur sex- och samlevnadsundervisningen (fortfarande) ser ut och hur tillgången till porr ökat markant genom åren så går det nog inte att avfärda att det inte skulle ha någon inverkan.

Jag har flera gånger hört mig själv säga att porr inte är på riktigt, att det är skillnad på porr och verklighet. Sen läste jag berättelserna bakom #intedinhora. Om hur kvinnor och tjejer som hamnat i prostitution och porrindustrin själva ansåg att deras mänskliga värde förlorats i ögonen på deras köpare, men också omgivningens. Hur de beskrev det som betalda övergrepp. Betalda våldtäkter. Många historier har sin början när de är barn och har blivit utsatta för övergrepp av en närstående. Ytterst verkligt och på riktigt. Mainstreamporr är ingenting annat än dokumenterad prostitution, som Josephine Appelqvist, Anna Sander och Meghan Donevan från Talita skrev i Svenska Dagbladet (19/1).

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20180220 - Isabel W. Sörensen

Länge leve radikalfeminismen <3

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: