Ahed Tamimi är känd för sina konfrontationer med israeliska soldater.

Ahed Tamimi är palestiniernas nya motståndsikon

2017-12-29 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Fyra kvinnor från den kända palestinska aktivistfamiljen Tamimi är fortfarande gripna. Den mest kända av dem är 16-åriga Ahed Tamimi som greps för att hon örfilat och sparkat en israelisk soldat, något som rubricerats som våldsamt motstånd av israelisk militärdomstol.

UPPDATERING 2 jan: Ahed Tamimi är kvar i häktet anklagad för 12 rubricerade brott. Anklagelserna kan leda till flera års fängelse.

Den 15 december sköt israeliska soldater Ahed Tamimis 14-åriga kusin Mohammed Tamimi i huvudet i samband med den demonstration som varje fredag brukar hållas i Nabi Saleh i det ockuperade Västbanken. Senare samma dag försökte Ahed Tamimi tillsammans med anhöriga driva bort några tungt beväpnade soldater från sitt hem. Enligt tidningen Haaretz talade hon först med soldaterna, och slog sedan mot dem.

Ahed Tamimis pappa berättar i en intervju med Aljazeera att tre dagar senare deltog omkring 30 israeliska soldater i en räd mot familjens bostad vid 4-tiden på morgonen – dottern greps och familjens datorer och mobiltelefoner konfiskerades.

Ahed Tamimis mamma greps dagen efter då hon besökte polisstationen där dottern satt gripen i Jerusalem. Mamman, Nariman Tamimi, filmade händelsen som dottern greps för, och lade upp den i sociala medier och misstänks för uppvigling. Den tredje gripna kvinnan som syns i filmen är Ahed Tamimis kusin Nur Tamimi. (Uppdatering: Nur Tamimi släpptes fri den 5 januari enligt +972 Magazine.)


Nur Tamimi. Foto: Oren Ziv/Activestills.org


Enligt nya uppgifter från CODEPINK, Women for peace, greps även Manal Tamimi från samma släkt på fredagen på grund av protester mot gripandena.

16-åriga Ahed Tamimi, som är känd för sina tidigare konfrontationer med den israeliska militären, hyllas nu som en ny palestinsk motståndsikon. Israels försvarsminister Avigdor Lieberman har enligt Jerusalem Post sagt: ”IDF (den israeliska armén, reds anm) är den mest humana armén och agerar enligt värderingar som inte existerar någon annanstans. Men dess mänsklighet får inte ske på bekostnad av dess vördnad och makt.” Vidare har han sagt: ”Den som spårar ur under dagen, kommer att gripas på natten. Detta är också ett viktigt budskap”.

Från pro-palestinska rörelser riktas nu en del kritiska röster, bland dem Shenila Khoja-Moolj, Ariel Gold och Taylor Morley, Tamara Nassar, mot omvärldens likgiltighet när det gäller Israels behandling av unga palestinier. Kritik riktas också mot kvinnorörelsen i västvärlden som anklagas för självupptagenhet medan palestinska kvinnor lämnas i sticket för att kämpa för sin överlevnad på egen hand. Kritikerna anser att palestinska flickors och kvinnors rättigheter osynliggörs och solidaritet saknas med de kvinnor och barn som protesterar mot den israeliska militärens trakasserier.

63 israeliska ungdomar skrev nyligen ett öppet brev till president Benjamin Netanyahu och Israels militärchef Gadi Eisenkot att de vägrar militärtjänst eftersom: ”Armén genomför regeringens rasistiska politik vilket bryter mot de grundläggande mänskliga rättigheterna”, meddelar israeliska medier.

Palestinska medier rapporterar att 620 palestinier har gripits på Västbanken och i Jerusalem sedan i början av oktober.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: