Polisen ska inte ge kvinnor utegångsförbud

2017-12-19 | Hanna Bergwall padlock

OPINION

”Hallå politiker, var är uppståndelsen? Löftena om förbättring? Varför får ingen gå? Jo, för att den sunkiga synen på kvinnors rättigheter lever kvar i vårt samhälle och de som bestämmer är inget undantag.” Det skriver Hanna Bergwall (MP) i en debattartikel efter att polis i Malmö uppmanat kvinnor att stanna hemma när det är mörkt.

Hanna Bergwall sitter som ledamot i kommunfullmäktige för Miljöpartiet i Ekerö kommun, och studerar till jurist på Stockholms universitet.

Förra gången i Östersund. Den här gången i Malmö. Återigen varnar polisen kvinnor från att gå ut ensamma. Återigen ser vi hur kvinnors utrymme inskränks. Istället för att göra sitt jobb och se till att vi är trygga lägger polisen över ansvaret på den enskilda kvinnan. Hon ska se till att skydda sig själv. Och om något händer är det hennes egen dumdristighet. Vi varnade ju henne?

Det är minst sagt stötande hur lätt kvinnors basala rättigheter offras. Rätten att röra sig fritt på gatorna. Om vi istället vänder på det. Polisen meddelar utegångsförbud för alla män. Det skulle hålla kvinnor trygga. Men det skulle aldrig accepteras. Min fråga är, varför är vår frihet mindre värd en deras?

Vi skräms till att hålla oss hemma. Till att inte röra oss fritt och utnyttja våra rättigheter. Vilket är ett sätt att upprätthålla patriarkatet. Mäns makt över kvinnor. Och det här, mina vänner, är självaste definitionen av terrorism. Att med våld eller hot om våld uppnå ett ideologiskt ändamål. Våldet finns där, hotet är ständigt överhängande och ideologin kallas patriarkatet. Men ingen skulle kalla det terrorism. För vem vore i så fall terroristen? Jo, din pappa, din kompis, din arbetskamrat… Obekvämt? Absolut. Men det är nödvändigt våga kalla det för vad det är. Terrorism. På så sätt synliggör vi allvaret i dagens situation och det faktum att polisen varnar kvinnor att gå ut.

Kvinnor vågar sig inte ut på kvällarna på grund av polisens misslyckande terrorismbekämpning. Som att det inte vore nog passar polisen på att delta i terrorismen genom att mer eller mindre ge kvinnor utegångsförbud. Hallå politiker, var är uppståndelsen? Löftena om förbättring? Varför får ingen gå? Jo, för att den sunkiga synen på kvinnors rättigheter lever kvar i vårt samhälle och de som bestämmer är inget undantag.


Fotnot: Efter att denna artikel skrevs har polisen i Malmö bemött kritik mot uttalandet och betonat att det gjorts av en enskild polis. Avsikten har enligt polisen inte varit att lägga ansvar på offret eller att begränsa kvinnors rörelsefrihet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: