Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska akademien.

Svenska akademien drar in stöd till kulturprofil efter krismöte

2017-11-23 | Felicia Mulinari padlock

KULTUR

I veckan har 18 kvinnor vittnat om att en man med stort inflytande i kulturvärlden under loppet av 20 år utsatt dem för övergrepp och trakasserier. Mannen har kopplingar till Svenska akademien, som varje år avgör vem som ska få ta emot Nobelpriset i litteratur. Efter ett krismöte på torsdagskvällen konstaterar institutionen att den känt till anklagelser, brutit mot egna jävsregler och avbryter allt samarbete med mannen.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-08-10 | Nya akademiens lista klar – omröstning pågår

2018-05-11 | Ny självständig akademi förbereder alternativt nobelpris

2018-04-20 | Tusentals manifesterade mot Svenska akademien

2018-04-13 | Sara Danius tvingas lämna Svenska akademien

”Vid sitt sammanträde i kväll har Svenska Akademien enhälligt fattat beslutet att med omedelbar verkan avbryta all kontakt och all vidare finansiering av all verksamhet som drivs av den person som i medierna går under beteckningen Kulturprofilen”, skriver Akademien, som även kallas De aderton, i ett pressmeddelande efter ett krismöte under torsdagen.

Den 21 november publicerade Dagens nyheter en artikel där 18 kvinnor vittnar om att en man med stort inflytande i kulturvärlden utsatt dem för övergrepp och trakasserier mellan 1996 och 2017. Författare som Elise Karlsson, Amanda Svensson och Lena ten Hoopen är några av de personer i artikeln som vittnar om för trakasserier och övergrepp, men många som berättar om övergreppen har valt att vara anonyma.

Författaren Gabriella Håkansson beskriver i Dagens nyheter hur han på en fest tryckte upp en hand mellan hennes ben och ”liksom grävde”.

– Det fanns inget som motiverade händelsen, den hade inte föregåtts av någon flört eller beröring på armen. Det var bara en hand rakt upp i underlivet, säger hon till Dagens nyheter.

Den litterära klubb som kulturprofilen drivit får ekonomiskt stöd från bland andra Svenska akademien, Stockholms stad, Stockholms läns landsting (SLL), Musikverket och Statens kulturråd. Dagen efter artikeln meddelar Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius att hon vill kapa det ekonomiska stödet till klubben och profilen portas från Nobelfesten.

Dessutom skriver en representant för Statens kulturråd i en kommentar till Kulturnyheterna: ”Vi ser med avsky på de övergrepp och brott mot lagen som beskrivs i de senaste dagarnas publiceringar om en kulturaktör som fått bidrag från Kulturrådet. Som kulturmyndighet måste vi ta vårt ansvar för det som sker inom kultursektorn”.

Kulturministern Alice Bah Kuhnke gick under torsdagsmorgonen ut med att hon vill ta tillbaka en kunglig medalj som hon tidigare delat ut till kulturprofilen. Men en tid innan medaljutdelningen blev kulturministerns politiska stab varnad för mannen, utan att dock berätta det för ministern. Detta efter att en politisk tjänsteman upplyst bland andra statssekreterare Per Olsson Fridh (MP), om de rykten som omgärdade profilen.

Under torsdagen hade Svenska akademien ett krismöte där de bland annat kommer fram till att avbryta all kontakt och all vidare finansiering av ”kulturprofilen”. De baserar beslutet på Dagens nyheters granskning, men också på kunskaper om trakasserier som kommit fram på mötet, att mannen utsatt ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid kansliet ”för oönskad intimitet”.

Igår meddelades det att sekreteraren Sara Danius anlitat en advokatbyrå för att utreda samtliga ledamöters relation den anklagade mannen, om kulturprofilen direkt eller indirekt haft otillbörligt inflytande över dess arbete – utdelning av priser och stipendier men också finansiering av annat slag och arbete i övrigt.

– Det är ytterst angeläget att ta reda på om något i vårt arbete tyder på att han har haft ett sådant inflytande, över priser och så vidare. Är det så – då måste vi få upp det i ljuset, säger Sara Danius till Dagens Nyheter.

I pressmeddelandet från torsdagkvällen konstaterar Svenska akademien att den har brutit mot sina egna jävsregler. Allt ekonomiskt stöd och samarbete med mannen avbryts, och Akademien utlovar ett framtidsinriktat arbete för att säkerställa att något liknande inte upprepas.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: