Moa Svan.

Moa Svan: Hur mycket hjälp behöver en herrlagssupporter?

2017-10-18 | Moa Svan padlock

KRÖNIKA/SPORT

Danmark ställer in VM-kvalet på fredag efter konflikten mellan arbetsgivare och spelare. Men här i Sverige har en annan nyhet dominerat sportmedia under det senaste dygnet, den om herrlandslagets playoff-match mot Italien. Moa Svan undrar hur mycket hjälp en herrlagssupporter egentligen behöver och varför inte större fokus läggs på den historiska konflikten inom dansk fotboll som innebär att fredagens VM-kvalmatch mot Sverige nu har ställts in.

Det skulle kunna kallas för en PR-succé för Svenska fotbollförbundet. I stället för att prata om den fackliga konflikt som finns mellan svenska förbundet och spelarna i landslaget, eller över huvud taget prata om en VM-kvalmatch som befaras att ställas in, har fokus framförallt varit på lottningen inför herrarnas playoff-match i början av november.

Klockan 14 på tisdagen släpptes informationen om lottningen och vilken nation svenska herrlandslaget skulle möta. Klockan 16 släpptes biljetterna till samma match. Svenska fotbollförbundet som också organiserat försäljning till supportergrupper och fotbollsföreningar och som förköp.

Genomslaget var totalt.

Men när det gäller det riktiga landslaget har fotbollförbundets ambitioner varit desto mer blygsamma. Motståndet lottades den 25 april. Den 28 augusti släpptes information om var matchen skulle spelas, i Göteborg, och så släpptes biljetterna. Kvalet mot Ungern däremot, dröjde det till den 5 september innan spelstad var klar, Borås. Och först den 14 september släpptes biljetterna. Det vill säga, att från den dag då man som fotbollssupporter kunnat läsa nyheten om kommande VM-kval så har man fått vänta flera månader med att köpa biljetter till matchen, och fått vänta med att boka in resa till den stad där matchen ska spelas.

Här har ju herrlandslagets fans fått rätt mycket mer hjälp med att hitta till matchen. Svensk sportmedia har inte bara rapporterat om herrlandslagets kommande match. De har också flitigt rapporterat om själva biljettförsäljningen. Frågan man kan ställa sig är ju om det verkligen är journalisters uppdrag att göra reklam för biljettförsäljning? Men man kan också undra hur mycket hjälp en herrlagssupporter behöver egentligen. Till exempel om de behöver särskilda instruktioner för hur det går till att köpa en biljett. Något jag tänker att en normalvuxen person vet hur man gör.

På tisdagen hade Radiosporten skrivit en text på ämnet med rubriken ”Fakta: så köper du playoffbiljetter”. Sportbladet bjuder på artikeln ”så säkrar du biljetter till playoff-festen” och Dagens Nyheters konstaterar att det ”gäller att hänga på låset när playoff-biljetter släpps”. Allt för att säkerställa att herrlandslagets fans inte ska misslyckas med sitt biljettköp. Det man borde gjort kanske hade varit att skriva en guide till Friends Arena i hur man säljer biljetter. Deras hemsida kraschade innan de ens hunnit släppa några biljetter.

Mitt i detta gnäll får jag väl också ge eloge till Expressen som haft integriteten som valt det mindre säljiga perspektivet – ”allt du behöver veta inför Sverige-Italien” och där bjudit på några rader om biljetter.

Det kan verka småaktigt att klaga på till synes harmlösa artiklar i konsten att köpa en biljett. Men om vi i stället tittar på bevakningen av herr- och damfotboll så är det en otrolig fördel för herrlandslaget.

Det danska landslaget genomgår en historisk strid för jämställda löner, och det sportsidorna skriver mest om är ändå om kommande herrlandskamp – som spelas i november.

Under tisdagen då vi fortfarande inte visste om matchen nu på fredag skulle ställas in eller ej, alltså något historiskt i fotbollssammanhang. Då har ändå bevakningen framförallt handlat om herrlandslaget.

Sveriges Radios sajt Radiosporten hade på tisdagen lyckats skrapa ihop nio stycken artiklar om herrarnas playoff. Att jämföra med de två de publicerat om Danmarks hot om att lämna walk over på grund av sin strejk.

Även Sportbladet hade på tisdagen publicerat nio artiklar om herrarnas playoff-lottning, medan bara en om VM-kvalet mot Danmark på fredag – dock var bevakningen bättre på onsdagen med artiklar om biljettkaos och tre om den fackliga striden.

Dagens nyheter fick ihop fem texter om herrarnas play off-match och två om Danmarks hot om att ställa in VM-kvalmatchen.

Klockan 10 i dag, onsdag, skulle Danmarks fotbollsförbund meddela om de skull ställa in matchen eller ej. Svenskfotboll.se hade en ny artikel på sin hemsida med följande information: ”Klockan 10.00 återupptas biljettförsäljningen”. Inte ett ord om VM-kvalet på fredag som eventuellt skulle ställas in, eller vad som skulle hända med de biljetter som fans redan köpt till den matchen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: