– De högervridna partierna kommer att spela på människors rädsla, tror Ana Rubin.

Ett annat arbetsliv är möjligt

2017-10-03 | FemPers padlock

100 FEMINISTER INFÖR VALET

– Det är helt enkelt dags för ett modernt arbetsliv, där vi får tid för varandra och våra barn och hinner med att motionera och vara aktivister, säger arbetsrättsjuristen Ana Rubin. Hon anser att valrörelsen borde handla om reformer som gör samhället bättre att leva i.

Ana Rubin är arbetsrättsjurist och vice ordförande Vänsterpartiet Skåne.

Vad önskar du att valrörelsen inför riksdagsvalet 2018 ska handla om?

– Valrörelsen borde handla om reformer som gör samhället bättre att leva i. Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön förkroppsligar en feministisk och socialistisk vision om att ett annat arbetsliv är möjligt. Frågan om arbetstidsförkortning har så många värden: allt ifrån att få mer makt över vår vakna tid, att fördela från obetalt arbete till betald återhämtningstid till kampen om mervärdet av den enorma vinst storföretagen i Sverige gör. Det är helt enkelt dags för ett modernt arbetsliv, där vi får tid för varandra, våra barn, att motionera, att vara aktivister. Det är dags för 30 timmars arbetsvecka, genom lag.

 

Vilka är dina farhågor?

– Jag befarar att de högervridna partierna kommer att spela på människors rädsla och att Socialdemokraterna spelar på deras planhalva. Jag vill istället att debatten ska handla om vilket samhälle vi vill ha och hur vi kan ta oss dit. 


Hur tror du att rikstäckande medier kommer att klara uppgiften den här gången?

– Som vanligt är risken stor att de stora medierna fokuserar på sensationsnyheter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: