Linnéa Bruno vill ha en ordentlig diskussion om vad det innebär att barnkonventionen blir lag.

”Jag vill att demokratin försvaras, stärks och fördjupas”

2017-08-22 | FemPers padlock

100 FEMINISTER INFÖR VALET

Forskaren Linnéa Bruno önskar sig en modig valrörelse där demokratin stärks och fördjupas. Och hon efterlyser en rejäl diskussion om vad det kommer att få för konsekvenser att barnkonventionen blir lag i Sverige, inte minst i flyktingpolitiken.

FAKTARUTA

Linnéa Bruno, forskare och Fi-märkt sociolog.

Vad önskar du att valrörelsen inför riksdagsvalet 2018 ska handla om?

– Jag önskar mig en modig valrörelse, med fokus på välfärd och genomgripande reformer för ökad jämlikhet, mänskliga rättigheter inklusive frihet från våld, klimaträttvisa. Att vi kan ta kliv framåt, istället för att behöva kämpa för att försvara gamla segrar. Att hotet från nazismen och annan våldsbejakande organisering tas på allvar och att demokratin försvaras, stärks och fördjupas. Att fler partier vill gå före i flyktingpolitiken, istället för att tävla med övriga EU om att vara sämst. Att samtalet handlar om vad vi kan göra för att kunna ge skydd åt så många som möjligt, istället för att utmåla människor på flykt som säkerhetshot. Att barnkonventionen och vad det ska innebära att den blir lag diskuteras ordentligt, inom alla politikområden.

 

Vilka är dina farhågor?

– Att nationalistisk identitetspolitik blir utgångspunkt i alla debatter, så att frågor som till exempel möjligheten att som kvinna bada utan män någon gång i veckan eller hur vi klär oss tar sig enorma och hotfulla proportioner, istället för mer relevanta frågor om inkludering, handlingsutrymme och hur vi främjar värdiga villkor för alla. En annan farhåga är att personfrågor och opinionsundersökningar tar för stor plats, på bekostnad av politikens innehåll.


 Och hur tror du att rikstäckande medier kommer att klara uppgiften den här gången?

– Partiledardebatter, debattprogram och utfrågningar i SVT befarar jag kommer att vara sämst, som de brukar – vilket är olyckligt eftersom tv fortfarande har så starkt genomslag. En tråkig, ofta infantiliserande och sensationslysten ton präglar dessa samtal. I tidningarna finns en större variation och fördjupning, men fler perspektiv, mer saklighet och nyfikenhet bland ledarskribenter skulle jag gärna se.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: