”Pia Sundhage, du är en symbol för laganda och systerskap”

2017-07-31 | Rylles tipsgrupp padlock

SPORT/OPINION

Tack för vad du gjort, inte bara för damfotbollen utan för kvinnors positioner i samhället. Otaliga är de trådar i vår tipsgrupp där vi diskuterat landslagets taktik och roat oss med alla fantastiska Pia-citat som finns. Det skriver Rylles tipsgrupp som tackar Pia Sundhage för hennes insatser för damfotbollen och kampen för jämställdhet, och delar med sig av minnen och selfies med legendaren.

RYLLES TIPSGRUPP

Rylles tipsgrupp är en Facebookgrupp som delar passionen för damfotboll. Gruppen tippar och analyserar årligen inför och under damallsvenskan, samt synliggör orättvisa villkor och sexism inom fotbollen. Gruppen tippar och diskuterar också under mästerskap som EM, VM och OS. Omkring 90 personer ingår i gruppen och det är medlemmar ur Rylles tipsgrupp som utgör Feministiskt perspektivs EM-panel som kommenterat matcher, mål och favoritspelare under EM i Nederländerna. Gruppen har startats och drivs av Jessika Rylle Spångberg.

Vi i Rylles tipsgrupp vill säga tack till dig, Pia Sundhage. Tack för vad du hittills gjort, inte bara för damfotbollen utan för kvinnors positioner i samhället överlag. Otaliga är de trådar i vår tipsgrupp där vi diskuterat landslagets taktik, dina uttagningar och roat oss med alla fantastiska Pia Sundhage-citat som finns. Otaliga selfies från medlemmar i gruppen som lyckats träffa dig och fått en bild tillsammans med dig. Det har inte bara varit lovord när det gäller landslaget, men alltid med respekt. Vi gör det man bör – tar dig och andra kvinnor på allvar.

Pia Sundhage, du bjuder på dig själv, sjunger och skämtar. Men du tar alltid fotboll på allvar. Du tar kvinnors rätt att spela och leda fotboll på allvar. För dig tycks värdegrund, kvinnors rättigheter och tankar om jämlikhet vara en självklar del i fotbollen. På ditt självklara positiva sätt. Trots alla sexistiska påhopp på kvinnliga fotbollsspelare, brist på respekt och resurser har du stått rak, med fötterna på jorden och med ett plirigt leende.

Kvinnor som står upp för kvinnor, oavsett om det handlar om fotboll, löner, leva lesbiskt eller mot mäns våld, drabbas av påhopp och hat. Du har fått din del; blivit dömd både som spelare och tränare. Minnesvärt är till exempel när Erik Hilmersson på Göteborgsposten twittrade att han läser igenom sin intervju med dig och en man skriver att hela intervjun visar att Sundhages ledarskap är värdelöst varpå Erik Hilmersson svarar kort ”jag har inte skrivit intervjun än”. Ungefär så rättvist bemöts ofta kvinnor. Damfotboll och kvinnors rättigheter går hand i hand. Både spränger gränser och bidrar till en mer jämlik och roligare värld.

Kvinnors rättigheter och även damfotboll måste tas på allvar. Vi i Rylles tipsgrupp är cirka 90 personer som älskar damfotboll. Vi analyserar och tippar resultat i damallsvenskan och under mästerskap, blandat med diskussioner för att synliggöra orättvisa villkor och sexism inom fotbollen, idrotten eller samhället som ger avtryck på fotbollen. Vi tar fotboll på allvar. Det gäller spelare, ledare och domare. Vi vill också att vi damfotbollssupportrar tas på allvar, att media bevakar damfotbollen rättvist, att resurser fördelas rättvist, att vi kan hitta EM-album och annat som hör fotbollen till på lika villkor som för herrarna. Vi finner oss inte i en nivå där kvinnors fotbollsspelande reduceras till snack om utseende, sexuell läggning och i ständig jämförelse med herrfotboll. Vi vill kunna få ta damfotboll på allvar, tjusas av den, glädjas åt framgångarna och lida med nederlagen.

Du, Anette Börjesson och många andra pionjärer har betytt och fortsätter betyda mycket för fotbollen. Ni har lagt en god grund för alla som idag brinner för damfotbollen i klubbar och som supportrar. Men du, Pia Sundhage, är förutom glöd, bollkonst, erfarenhet och skicklighet en symbol. En symbol för damfotbollens kärna av lust, laganda och systerskap. Du kommer alltid att vara en inspirationskälla och en påminnelse om att vi ska ta fotboll och kvinnor på allvar.

Tack Pia. Vi ser fram emot att fortsätta följa dig på dina äventyr inom och utanför fotbollen.


Pia Sundhage och Marie Holmgren. Marie Holmgren: ”Bilden är ju från Malmö, men jag minns när EM spelades i Sverige, landslaget hade samling här i Linköping och jag käkade lunch på Scandic Hotel när Pia och hela laget kom in i restaurangen och jag ropade ”Hej Pia!” så att hela stället stannade upp och hon också. Så tittade hon lite frågande på mig en stund och sade till slut ”Hej” och log. Jag bara satt på min plats och log tillbaka, starstruck utav bara den.”


Jessika Rylle Spångberg: ”Jag minns hur stort det var när Pia kom och delade ut medaljer till alla i mitt flicklag när jag var 11 år. Det var på 1980-talet och hon spelade i Öster. Hon var så närvarande och fick oss att känna oss betydelsefulla.” Detta var långt innan mobilkamerans tid men här är bild från hennes lag som Sundhage besökte. Jessika Rylle Spångberg till vänster, bredvid lagledaren.
Ellen Nielsen och Marie Olsson tillsammans med Pia Sundhage. Ellen Nielsen: ”Jag har inget direkt spännande att berätta om denna selfie, jag blev bara väldigt starstruck.”


Jonna Valenzuela till höger träffade tillsammans med sin pappa på Pia Sundhage 2011. Jonna Valenzuela: ”Bilden är från VM i Tyskland när Pia var tränare för USA. Hela laget kom ut från puben där vi satt på uteserveringen och Pia tog sig tid att snacka med oss en lång stund. VM 2011 i all ära men mitt bästa minne från Pia är när hon sjöng ”Du är det finaste jag vet” för alla oss spelare på elitlägret i Halmstad sommaren 2000.”


Pia Sundhage och Madelene Korsgren Appelqvist. ”Jag Hade just slutat mitt jobbpass ute vid Tele2 och skulle missa Hammarbydamerna mot något lag. Jag gick fipplade med mobilen för att se vad som stod om kommande EM och helt plötsligt så kommer hon bara där. Pia Sundhage!! Pia som gjort så sanslöst mycket för fotbollen och som fått tusentals människor fast i fotbollen. Hon som man typ sett på tv och bara gillat och inte gillat. Generad som en lite fjortis frågar jag om en selfie o får ett glatt ”ja såklart” tillbaka. Större än min selfie med Nilla helt klart. Stort i mitt liv!!


Christine Kikki Lenander: ”Jag har aldrig haft äran att träffa henne men oj vad hon har betytt mycket, jag rankar fortfarande EM 1984 som ett av mina största fotbollsminnen. Jag spelade alltid fotboll med killarna och tittade på Tipsextra med pappa när jag var liten. Jag blev så glad när pappa tjatade in mig och syrran så att vi fick börja träna i den lokala klubben, det fanns dock inget tjejlag då så vi spelade med killarna. Tyvärr tröttnade jag ganska fort då tränaren tydligt visade på varje träning vad han tyckte om tjejer och fotboll... Pia Sundhage och alla andra grymma tjejer har gjort så grymt mycket för att vi i dag är där vi är (även om det är en bit kvar...).”


Pia Sundhage har många nya fans också. På denna allsvenska match mellan Djurgården och Rosengård från april i år var hon på plats och många unga, framför allt tjejer, ville både ha autograf och ta selfies tillsammans med henne.


Monica Nordvik: ”Ett privat minne av Pia, den allra första skiva jag köpte som flicka var den singel som damlandslaget med Pia i spetsen hade spelat in. Låten var ”Åhhh tjejer”.”


Stina Svensson: ”Jag darrade med handen så bilden är tyvärr suddig.”


Katarina Svensson: Den här bilden är från Malmö IP förra året. Jag sade till Pia att jag har mött henne på plan en gång i tiden och hon frågade vilket lag jag spelade i. BK Tinnis kom hon mycket väl ihåg och sade att vi var ett mycket bra lag.


Under VM 2015 så tippade Rylles tipsgrupp såklart och en av priserna var denna Sundhage-öl.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.