Kvinnors arbete värderas lägre än mäns i de flesta yrken

2017-07-07 | FemPers padlock 1

EKONOMI

I ett land som berömmer sig för exceptionell jämställdhet är det än i dag kön som bestämmer lön. Män tjänar mer än kvinnor i mer än tre fjärdedelar av 366 studerade yrken, i både privat och offentlig sektor. Löneskillnaderna ökar med stigande ålder och allra störst är löneskillnaderna i yrken som kräver längre utbildning. Det visar en ny rapport som presenterats under Almedalsveckan.

Rapporten Samma yrke – olika lön har tagits fram av expertnätverket Lönelotsarna i samarbete med Fredrika Bremer förbundet och Sveriges kvinnolobby. Syftet med utredningen är att identifiera och synliggöra mönster och strukturer i lönebildningen. Löneskillnader har undersökts i samma yrke utifrån könsfördelning, ålder, utbildningskrav och delsektor samt gjort en djupare analys av lönerna i ett stort antal yrken.

”Kvinnor har lägre lön än män i de flesta yrken på arbetsmarknaden. I yrken med lägre lönenivåer är skillnaderna mindre, medan skillnaderna är större i yrken med högre lönenivå. Av 181 yrken i privat sektor har män högre lön i 148 och av 185 yrken i offentlig sektor har män högre lön än kvinnor i 133. Skillnaden finns överallt och oavsett hur vi analyserar materialet”, slår rapporten fast.

– Rapporten visar på samma återkommande mönster, kvinnors arbetsinsatser värderas lägre än mäns och kvinnor har lägre lön än män i de flesta yrken på arbetsmarknaden. Även om lönegapet minskar går det alldeles för långsamt. Det krävs samlade åtgärder från både arbetsmarknadens parter och regeringen om man på allvar vill uppnå förändring, säger Louise Lindfors, ordförande Fredrika Bremer förbundet.

Rapporten visar bland annat att i de mansdominerade yrkena har män högre lön än kvinnor i alla yrken. Den största skillnaden, drygt 7 400 kronor, finns bland professorer och den minsta skillnaden, drygt 100 kronor finns bland drifttekniker inom it.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20170708 - Gunilla Granath

Egentligen vill man bara gallskrika, föga konstruktivt och totalt obehärskat, men när man som jag varit en del av kvinnokampen redan i Grupp 8 på 70-talet rinner sinnet stundtals över. Men, men, det är bara att bita ihop och kämpa på och inse att genusanalyser och lönekamp är två sidor av samma mynt.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: