Finlands statsminister Juha Sipilä ser inga möjligheter till fortsatt samarbete med Sannfinländarna.

Politisk kris kräver ny regeringskoalition i Finland

2017-06-13 | Sholeh Irani padlock 1

UTRIKES

Koalitionsregeringen i Finland föll på måndagen. Detta efter helgens partikongress då Sannfinländarna valde högerextrema EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho till partiledare med 56 procent av rösterna. Katju Aro, ordförande i Feministiska partiet (Feministinen puolue), ser nu en öppning för politiska förslag som rör mänskliga rättigheter.

Den finska regering, som leds av Centerns Juha Sipilä, ser ingen möjlighet att samarbeta med Sannfinländarna under Jussi Halla-ahos ledning, har premiärministern meddelat.

Även de som valdes till vice ordförande på Sannfinländarnas kongress tillhör Halla-ahos falang. Han är tidigare dömd bland annat för hets mot folkgrupp och mest känd för sina återkommande grova islamfientliga uttalanden. Jussi Halla-aho har även visat intresse för samarbete med Sverigedemokraterna i Sverige.

”Genom att välja Halla-aho tog Sannfinländarna med andra ord ett medvetet steg mot oppositionen. Frågan är om inte separationen i grund och botten är välkommen för samtliga berörda parter”, skriver Yle nyheter.

Enligt Katju Aro, ordförande för Feministiska partiet i Finland, är nyval än så länge inte ett alternativ för regeringen. Det krävs mycket för att gå till nyval, bland annat att premiärministern misslyckas med att bilda nya koalitioner med andra partier, menar Aro.

– Nu visar Svenska folkpartiet (SFP) intresse och förhandlar med stöd från Kristdemokraterna och kanske några bland Sannfinländarna som vill lämna partiet.

Sannfinländarna tappade många röster i det senaste kommunvalet. Samtidigt är Katju Aro orolig att partiet gynnas av att tvingas till en oppositionsställning.

– En sådan position kan leda till växande stöd för dem under de kommande två åren och kan eventuellt, i skuggan av en svag regering, ge Sannfinländarna en vågmästarroll. SFP borde nu under förhandlingarna driva på kraftfullt för mänskliga rättigheter och kräva stora reformer gällande sociala frågor och hälsa för att påverka regeringens politik.

Statsminister Juha Sipilä meddelade på måndagen att Centern ska bilda en ny majoritetsregering som godtar det nuvarande regeringsprogrammet i så hög grad som möjligt.

– Vad jag skulle vilja se nu på förhandlingsbordet är till exempel en öppning för familjeåterförening för migranter, en ökning av flyktingkvoten samt en lag för transpersoners rättigheter vilket hittills har stoppats av Sannfinländarna.

– Ifall regeringens förhandlingar med SFP eller andra partier inte ger resultat, då ser ett nyval ut att bli aktuellt. Det skulle vara intressant för Feministiska partiet men samtidigt krävande. Feministiska partiet har nyligen haft ett framgångsrikt kommunval men vi behöver fortfarande tid att växa innan vi är redo för ett parlamentsval. Men i tider som dessa, lyser behovet och stödet för feministers och antirasisters agenda allt ljusare.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

June 14, 2017, 7:09 p.m. - Janne Pettersson

Kanske uppdatera med senaste utvecklingen? Sipilä kvar, Sannfinländarna spricker.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.