Kosovare Asllani.

Kosovare Asllani efter matchen mot USA: ”En stark prestation”

2017-06-09 | Bella Frank padlock

SPORT

Sverige spelade bra men lyckades inte få till avsluten i träningslandskampen mot USA på torsdagskvällen. I första halvlek dominerade Sverige men gjorde trots flera chanser inga mål och i andra halvlek gjorde USA 1-0 vilket blev slutresultatet. Men både Pia Sundhage och Kosovare Asllani – som spelade sin hundrade landskamp – var nöjda efter matchen.
– En väldigt stark prestation, sade Kosovare Asllani efteråt.

Landslagsläger

Fotbollslandslagets läger inleddes i måndags och pågår till onsdag den 14 juni. Sverige kommer också att spela mot Skottland i Växjö på tisdag klockan 18.00. Den 20 juni tas den slutliga EM-truppen ut. Mellan 3-9 juni drar EM-lägret igång, också det kommer att ske i Göteborg och då kommer Sverige att möta Mexiko i en träningslandskamp som blir generalrepetionen inför EM som drar igång den 16 juli och pågår till den 6 augusti. Sverige spelar i grupp B och möter Tyskland i EM-premiären, den 17 juli, därefter Ryssland den 21 juli och Italien den 25 juli.

Grupp A: Belgien, Danmark, Nederländerna, Norge.

Grupp B: Tyskland, Italien, Ryssland, Sverige.

Grupp C: Österrike, Frankrike, Island, Schweiz.

Grupp D: England, Portugal, Skottland, Spanien.

EM:s första match spelas klockan 18.00 mellan värdnationen Nederländerna och Norge. Samma kväll klockan 20.45 möter Danmark Belgien.

Med 10 000 åskådare på läktarna tog Sverige emot de regerande världsmästarna USA på Gamla Ullevi i ett Göteborg i solsken. Med en dryg månad kvar till EM var matchen en av tre repetitioner inför mästerskapet i Nederländerna. Sverige har spelat bra mot USA och kom till Gamla Ullevi med den stora OS-segern i ryggen, matchen då Sverige slog ut USA i kvartsfinalen. Men till skillnad från Rio då Sverige så att säga ”parkerade bussen” framför eget mål och spelade genomgående defensivt var det ett offensivt svenskt lag som dominerade första halvlek mot ett USA som såg något passiva ut, trots att världens bästa spelare Carli Lloyd försökte styra upp spelet. Sverige spelade avslappnat, utstrålade självförtroende och såg samspelade ut. Laget hade flera målchanser, även om de riktigt vassa avsluten saknades.

Första halvlek bjöd på underhållande fotboll men slutade 0-0. I andra halvlek fortsatte Sverige spela övervägande bra men USA flyttade fram sina positioner och drygt tio minuter in i andra halvlek gjorde Rose Lavelle 1-0, framspelad av Chrystal Dunn. Resultatet stod sig matchen ut och ett USA som genomgår lite av ett generationsskifte vann i sina regnbågsfärgade matchställ, särskilt uttagna för juni månads landskamper. Juni är årligen en hbtq-månad i USA. De amerikanska spelarna kom aldrig ut till mixade zonen för intervjuer, men Pia Sundhage svarade först på frågor i en presskonferens och därefter kom de svenska spelarna ut en efter en och haffades av journalister som ville höra reaktioner efter matchen mot ett av världens absoluta topplag.USA:s lagkapten Carli Lloyd, utsedd till världens bästa spelare 2015 och 2016, har spelat 237 landskamper och gjort 97 mål.


Fridolina Rolfö gick ut i andra halvlek.


Linda Sembrant i närkamp med Chrystal Dunn.


10 011 åskådare var på plats på Gamla Ullevi.


Hilda Carlén fick chansen när Hedvig Lindahl är skadad.Jessica Samuelsson, Christen Press, Linda Sembrant.


Nilla Fischer.


Lisa Dahlkvist.


Hope Solo vaktar inte längre USA:s mål, Alyssa Naeher höll i stället nollan.


Linda Sembrant i kamp med Christen Press som tidigare spelat i Kopparbergs/Göteborg. Press skriver efter matchen på torsdagen på Instagram att Göteborg var platsen där hon på nytt blev kär i fotbollen. Hon spelade också med Sembrant och Dahlkvist bland andra i Tyresö innan klubben gick i konkurs.Olivia Schough. Regnbågsfärger både på USA:s matchställ och på hörnflaggorna och i högtalarna budskap om alla människors lika värde.


– Man får skilja resultat och prestation. Det finns individuella prestationer som jag är glad över, samtidigt tråkigt att förlora. Vi skapar chanser, utmaningen blir att träna på avslut – kvalitet och avslut, hela vägen till EM, sade förbundskapten Pia Sundhage på presskonferensen.

– Tidigare har vi varit bekymrade för att vi skapar för lite, nu skapar vi mycket, sade hon och betonade att de nu kommer att fortsätta nöta på avsluten.

– Startelvan ni såg i dag såg samspelta ut, det är något vi tänkt på och tyckt varit viktigt.

Sundhage har inför träningslägret som nu pågår i Göteborg sagt att hennes största utmaning är Caroline Seger som inte fått tillräckligt med speltid i sitt klubblag Lyon. Efter matchen var hon mycket nöjd med Segers insats:

– Hon är en av flera spelare som är fantastisk i dag, med tanke på att hon spelat så lite så kommer hon ändå hit och håller taktpinnen.

En annan spelare Sundhage var riktigt nöjd med var Kosovare Asllani som spelade sin hundrade landskamp.

– Kosses spelintelligens kom till sin rätt i dag.


Inga halvskadade spelare till EM

Sundhage var också glad över hur Lotta Schelin spelade:

– Lotta jobbar tufft och starkt. Nästa steg är avsluten och det kommer hon att komma med. Vi tog ut Fischer som en säkerhetsåtgärd, sade Sundhage och förklarade att Nilla Fischer hade haft en liten känning i benet men att Fischer egentligen inte ville gå av planen för det var så roligt att spela. En säkerhetsåtgärd som var viktig eftersom Sundhage och assisterande förbundskapten Lilie Persson visa av erfarenheten från VM i Kanada 2015 vet att det inte går att ha halvskadade spelare i truppen:

– Vi klarar inte av någon som är halvskadad, det har vi lärt oss från 2015. De som åker till EM behöver vara hundra procent friska, sade hon och förklarade att Elin Rubensson inte är återställd efter en bristning i låret men att hon kan bli spelklar till nästa träningslandskamp som spelas mot Skottland på tisdag. En annan skadad spelare är målvakten Hedvig Lindahl som skadat ett lillfinger. I stället spelade Hilda Carlén och hon gjorde en bra insats i det svenska målet, och sade att Lindahl varit ett stort stöd:

– Absolut hon stöttar ju, det är ett jätteskönt stöd att ha.

– Vi vill göra varandra bra oavsett vem det är som spelar. Alla vill ju spela, så är det ju. Men vi hjälper varandra att vara bra, sade hon efter matchen.


Stina Blackstenius (i mitten), som gjorde mål mot USA i kvartsfinalen i OS förra året, kom in först när bara några minuter återstod i torsdagens match. ”Hon kommer få mer speltid i de kommande matcherna”, sade Pia Sundhage efter matchen.


Chrystal Dunn spelade fram till matchens enda mål.


Lotta Schelin.


Chrystal Dunn och Nilla Fischer.


Matchens enda målgörare Rose Lavelle och Jonna Andersson.Megan Rapinoe kom in mot slutet av matchen.


Mimmi Larsson.


Stina Blackstenius och Becky Sauerbrunn.


Kosovare Asllani, och Carli Lloyd till höger, har varit klubbkamrater i Manchester City under våren.


Caroline Seger spelade fantastiskt tyckte Sundhage.


Hilda Carlén vaktar Piteås mål till vardags.


Jonna Andersson och Chrystal Dunn.


Casey Short och Fridolina Rolfö.


Kosovare Asllani kom till den mixade zonen och svarade på frågor med en blomsterbukett i handen. Hon såg glad och avslappnad ut och var nöjd med både laget och sin egen insats, trots förlusten:

– Det var en rolig match att titta på gissar jag. Det var en stark prestation, vi är det lag som skapar mest målchanser men vi har inte marginalerna med oss. Så får de ett mål tyvärr, men jag tycker att vi ska ta med oss den här prestationen.

– Det kändes bra, men det hade varit perfekt att få sätta dit den där sista chansen jag hade, sade hon och syftade på målchansen i matchens sista minuter. På frågan om vad som hade krävts för att få till avsluten svarade hon med ett leende:

– En längre tå. Vi skapar chanser och är där, sade hon och förklarade att hon inte känner någon oro:

– Nej absolut inte. Så länge vi spelar bra fotboll kommer målen också. Vi gör en väldigt bra prestation.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: