Moa Svan och Isabelle Widmark. På lördag håller de Klubb Fotbollsfeminist på Moriskan i Malmö.

Widmark och Svan startar Klubb fotbollsfeminist

2017-05-16 | Bella Frank padlock

SPORT

På lördag är det premiär för Moa Svans och Isabelle Widmarks Klubb fotbollsfeminist på Moriskan i Malmö. Klubben syftar till att skapa utrymme för fler att njuta av fotboll och samtidigt kunna diskutera feminism och ekonomiska förutsättningar för fotbollen. Feministiskt perspektiv träffade dem och pratade om vikten att skapa sina egna fester.

Författaren, ståupparen och sportjournalisten Moa Svan och Isabelle Widmark, verksamhetsutvecklare på stiftelsen Fair Pay som jobbar för bättre resursfördelning inom idrotten, vill förändra. De vill skapa fler alternativ att titta på och engagera sig i fotboll och öppna upp för människor som kanske inte passar in i normen för ett fotbollsfan. De har redan haft en gemensam föreläsning men på lördag är det premiär för Klubb fotbollsfeminist på Moriskan i Malmö.

Häng, samtal, feminism och fotboll på storbilds-tv när Malmös stolthet FC Rosengård möter regerande svenska mästarna FC Linköping borta står på klubbens schema på lördag. De hoppas att alla möjliga hittar dit – både folk som väntat på ett sådant evenemang och folk som inte ser sig som fotbollsfans. Widmark och Svan försöker bryta ny mark och är inte tvärsäkra på vad slutmålet är, men de anser att det ofta saknas feminism inom idrotten och att idrott allt som oftast saknas inom feministiska sammanhang.

– Vi vill dels nå de som inte känner sig hemma i sportkulturen, fånga upp de som tappat intresset längs vägen. Det finns en stark norm för hur man ska tycka om fotboll, men vi vill visa att det finns många sätt att gilla fotboll på. Vi vill att fler ska känna sig inkluderade, och vi vill skapa en härlig mötesplats där vi kan visa riktig fotboll och få in andra analyser kring fotboll och samhälle, säger Isabelle Widmark.

– Vi hade lyxidéer som båda gick igång på. För att kunna jobba med feminism och sport – som fortfarande är nytt och svårt – måste det finnas saker som känns väldigt roligt. Att jobba med stora fotbollsstjärnor är roligt men det går inte att sitta i deras knä året runt, utan man får fixa sin egen fest, fortsätter Moa Svan.


Vad är Klubb fotbollsfeminist?

– Det är en lösning på problemet var ska man kolla sina fotbollsmatcher, det handlar om vårt eget sug att kunna gå ut och kolla fotboll i en miljö som känns nice, att det finns lite kärlek i det hela. Jag kommer att leda samtal med fotbollsexperter före och i halvlek.

– Något jag tycker är självklart, men som inte finns i dag, är att man väver in feminism och ekonomi, säger Moa Svan och förklarar att de fortfarande jobbar på att få dit en eller flera fotbollsspelare. Dessutom kommer Anja Gatu, författare och tidigare sportchef på Sydsvenskan, att delta i samtalet.

– Vi vill bli den plattform vi saknar. Det här är roligt att jobba med eftersom jag jobbar med strukturella frågor i mitt jobb, det här är mer populärkultur och det blir inte samma laddning att prata om feminism då, säger Isabelle Widmark.

Moa Svan menar att det hänt ganska mycket de senaste åren vad gäller fotbollen. Det har gått två år sedan hon kom ut med boken Det riktiga landslaget där hon satte Schelin, Fischer och Asllani i fokus och där hon ifrågasatte varför det heter fotbolls-VM om det är för herrar men damfotbolls-VM om det är för damer.

– Nu är de idéerna inte så radikala längre, säger hon och menar att debatten har förskjutits till det bättre. Pia Sundhage och landslaget har fokuserat på att nå resultat och nådde efter kritiken efter VM 2015 nya höjder när de förra året tog OS-silver i Rio de Janeiro, och laget har sedan dess tryckt upp sina egna feministiska fotbollströjor.

Vilka är det svårast att sälja in ett evenemang som detta till, fotbollsfans eller feminister?

– Feministerna kommer nog att fatta, men jag vet samtidigt många feminister som inte är intresserade av fotboll, förhoppningsvis kommer många att se det som ett schysst häng, säger Isabelle Widmark.

– Som damfotbollsfan får man kompromissa mycket, jag tänker att om det är någon som har tolerans så är det fotbollsfans. Vill man kolla på fotboll så är man någonstans feminist. Det krävs sådan enorm medvetenhet för att titta på fotbollen, säger Moa Svan och pekar på att det ofta krävs research för att ens hitta var fotbollsmatcher spelas, hitta länkar till var en Champions League-match sänds på nätet eller – fram till nyligen – allsvenska matcher. Nu är det enklare att kolla på allsvenska matcher då de direktsänds genom Damallsvenskan tv – som Klubb fotbollsfeminist också samarbetar med för att sända lördagens match.

Nu på lördag är det alltså Malmö, Moriskan och mötet mellan Linköping och Rosengård som gäller. Men de har också planer på att arrangera fler klubbkvällar i andra städer, bland annat under EM som går av stapeln i Nederländerna mellan den 16 juli till den 6 augusti.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.