Gudrun Schyman och Ellen Ekman.

Homeparty i serieformat

2017-05-12 | Jenny Rönngren padlock

KULTUR

– Jag är mycket praktisk och det här är en bok som man ska bära med sig, den ska varken stå i bokhyllan eller ligga hemma någonstans.
Det säger Gudrun Schyman vars numer berömda feministiska homepartyn på tisdagen släpptes i serieformat, skildrade och tecknade av Ellen Ekman.


Homeparty med Gudrun

Av Ellen Ekman

Leopard förlag (2017)

Det var redan 2015 som ETC föreslog att Gudrun Schyman skulle skriva en bok utifrån sina homepartyn. På tisdagen var det så dags för boksläpp. Att det skulle bli i serieform var Schymans egen idé:

– Jag sa ja, jag tycker vi ska göra en bok, men då ska det vara en seriebok, för jag ritar ju och då ska man ta fasta på det. Och det tände de på. Sedan fick vi tag i Ellen...

På sina homepartyn tvingar Gudrun Schyman alla att rita det hon ritar. Ett pedagogiskt grepp som innebär repetition. Nu kommer serieboken att fylla en liknande funktion, och – inte minst – nå fler. Ellen Ekman är serieskaparen bakom Lilla Berlin, en seriestrip på en ruta om dagen, så för henne innebar har arbetet med boken inneburit både ett längre projekt och en rolig utmaning.


Hur har du gått till väga?

– Jag har gått på Gudruns homepartyn, spelat in och antecknat. Sedan har jag omvandlat det till serier. Tanken är att det ska vara ganska lättillgängligt, precis som homepartyn är, och att man gör politisk teori lite roligt och enkelt.

Svårast tycker Ekman var att göra det just enkelt, att inte fastna i statistik och teorier. Och Schyman anser att hon lyckats:

– Jag sitter och fnissar för mig själv alltså för jag tycker det är så kul. Hon har gjort så otroligt bra kommentarer, hon har ju berättartekniskt löst frågorna på ett fullständigt lysande sätt.

– Det blev precis som jag hoppades.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: