Extremhöger attackerade manifestation för flyktingbarn

2017-05-09 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Vi står inte ut-rörelsen samlades på söndagen till en manifestation för ensamkommandes rättigheter på Mynttorget i Stockholm, men attackerades av högerextremister. Polisen får skarp kritik, bland annat för att anfallarna tilläts stanna kvar på platsen.

Det var socialsekreterare som jobbar med ensamkommande barn och ungdomar i Botkyrka kommun som arrangerade manifestationen. Arif Moradi och Ali Zardadi, unga ensamkommande som själva berättade om hur de påverkats av Sveriges nya asyllagar, riksdagspolitikern Christina Höj Larsen, läraren Florence Lager och forskaren Mehrdad Darvishpour var några av talarna.

Sedan en socialsekreterare läst upp en dikt angreps manifestationen plötsligt av ett trettiotal män från den högerextrema organisationen Nordisk ungdom. Männen uppträdde hotfullt och flera av demonstrationsdeltagarna bildade kedja för att skydda de ensamkommande. Däribland den sedan 1 maj i Borlänge förra året välkända antinazistiska aktivisten Tess Asplund, som var på plats tillsammans med en fotograf från DN.

DN-fotografen fick ett slag i huvudet, vilket har polisanmälts. Polisen rapporterar på sin egen hemsida om att en av aktivisterna i Nordisk ungdom anhölls på plats, misstänkt för ofredande, narkotikabrott och framkallande av fara för annan efter att ha kastat en bengal. Samtidigt har polisen mött stark kritik för att de, trots tidigare incidenter, inte hade bevakning på manifestationen.

Det dröjde enligt vittnesuppgifter fem till sju minuter innan poliser var på plats. Och efter att ha tvingat nazisterna att flytta sig en bit, fick de stå kvar med sin flyktingfientliga banderoll och skandera sådant som ”internera, deportera” samt ”PK-pack” mot deltagarna i manifestationen som de nyss angripit.

Ett 20-tal meter bedömer Clara Lindblom, äldre- och personalborgarråd i Stockholms stad, att polisen ansåg vara ett lämpligt avstånd mellan nazisterna och manifestationen de nyss angripit. Hon är skarpt kritisk till polisens agerande.

”Polisen måste finnas på plats från början vid den här typen av manifestationer. De högerextrema kom från ingenstans, hade kunnat sluta illa”, skriver hon på Twitter, och fortsätter:

”Vid fotbollsmatcher bussas folk bort, men inte nazister som angriper tillståndsgiven manifestation. Hur ska folk våga ta sig hem?”

”Fega kräk ni är. Angriper en manifestation med ungdomar, lärare, socialsekreterare och kuratorer. Men vi fullföljde. Oss tystar ni aldrig.”

Enligt Elisabeth Arnestad, biträdande chef på Citypolisen, vill det mycket till för att polisen ska upplösa en demonstration.

– Det ska väldigt mycket till att man inte ska få motdemonstrera. Det är bedömningen på plats som avgör och de poliser på plats vid det här tillfället gjorde ingen sådan bedömning, säger hon till SVT.

Expo beskriver Nordisk ungdom som en högerextrem kampanjorganisation utan särskilt många aktivister, men som gjort sig ökänd genom hotfulla och spektakulära aktioner och bland annat ställt ut brinnande kors utanför en journalists hem.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: