FN:s generalsekreterare António Guterres träffar den saudiske utrikesministern Adel Ahmed Al-Jubeir

Bred kritik när Saudiarabien tar plats i FN:s kvinnokommission

2017-04-28 | Mattias Irving padlock

UTRIKES

En av världens mest kvinnoförtryckande regimer har fått plats i FN:s råd för att bevaka och utveckla jämställdhetsarbete. Det har väckt starka reaktioner världen över. Det är viktigt att länder visar en enad front i dessa frågor, menar bland andra Lena Ag, ordförande för Kvinna till kvinna.

Elahe Amani, Women News Network: The Politics of UN and UN Politics

På måndagen röstades Saudiarabien in i FN:s kvinnokommission, en händelse som väckt stark kritik i debatten eftersom den saudiarabiska regimen gjort sig känd för ett långtgående och brutalt patriarkalt förtryck mot den egna befolkningen. Kommissionens uppgift är att sätta upp mål för FN:s globala jämställdhetsarbete och lägga förslag för hur förbundets medlemsländer ska kunna nå upp till målen.

Akademikern och kvinnorättsaktivisten Elahe Amani har själv arbetat i FN:s kvinnokommitté och är en av dem som har reagerat skarpt på tillsättningen.

– Att välja in Saudiarabien som är rankat 141 av 144 på Gender gap global index 2016 till FN:s kvinnokommitté, en kommission som definieras som ”det främsta globala mellanstatliga organet som uteslutande är inriktat på att främja jämställdhet och att skapa möjligheter för kvinnor”, är som att sätta Kina eller Iran på att avskaffa dödsstraffet i världen. Det är nedslående, säger hon.

Amani är även kritisk till att Helen Clark, tidigare administratör för FN:s utvecklingsprogram (UNDP), stöder utnämningen.

– Hon rättfärdigade och stödde uttryckligen utnämningen när hon twittrade att ”det är viktigt att stödja dem i landet som arbetar för förändring för kvinnor. Förändringar sker, men det går långsamt”. Det är inte acceptabelt!

Medlemskapet i kommissionen är uppdelat, med representation från alla regioner i världen. Omröstningen var sluten, och 47 av 54 länder röstade för att Saudiarabien skulle ta en plats i kommissionen. Detta innebär att åtminstone några länder inom EU har röstat för.

Röster har höjts från borgerligt håll om att den svenska regeringen ska avslöja hur de har röstat, men regeringen har vägrat, med hänvisning till utrikessekretess. I en skriftlig kommentar har jämställdhetsminister Åsa Regnér sagt att Sverige står bakom kommissionens arbete och välkomnar en dialog om jämställdhetsfrågor, något som även gäller Saudiarabien.

Detta utlöste stark kritik i tidningar och sociala medier. Bland annat skrev Aftonbladets Lena Mellin att den enda tänkbara anledningen till att regeringen inte ville avslöja hur de röstat, var att de hade röstat ja. Den tidigare vice statsministern Jan Björklund har krävt regeringen på svar på Twitter.

Beslutet om hur Sverige skulle rösta avgjordes dock inte på politisk nivå, skrev utrikesminister Margot Wallström, som svar på kritiken. Systemet med valhemlighet i FN är nödvändigt för att små stater ska kunna rösta utan att möta repressalier från mäktigare stater, skrev hon. På debattplats har Anders Österberg och Olle Thorell, två socialdemokrater i utrikesutskottet, skrivit att systemet med tillsättningar av nationer till kommissionerna oftast i praktiken beslutas på förhand av de regionala grupperna.

Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till kvinna och tidigare medarbetare inom EU-kommissionen, kommenterar på sin blogg att det är viktigt att alla likasinnade stater är på tårna också i rutinfrågor, särskilt de progressiva EU-länderna behöver hålla ihop och dra i samma riktning. Bland annat lyckades flera stater, med Nederländerna i spetsen, samla ett brett stöd för att motverka Trump-administrationens förbud mot utvecklingsstöd till organisationer som genomför aborter, skriver Lena Ag.

Det har därför betydelse att Saudiarabien möter samlat motstånd. Att inte alla EU-länder röstat likadant är därför problematiskt, menar Lena Ag.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: