Från förra årets demonstration mot rasism i Borlänge på 1 maj.

Folkligt motstånd mot nazisters närvaro på 1 maj i Falun

2017-04-19 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och SSU samt nätverket Dalarna mot rasism och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har samtliga demonstrationstillstånd på 1 maj i Falun. Precis som förra året i Borlänge väcker nazisternas provokation folkligt motstånd.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-09-19 | Krav på att rasistdemonstration stoppas efter mord i Helsingfors

2016-06-23 | ”När jag höjer näven står det för fred, rättvisa och kärlek”

2016-05-03 | #1maj: Borlänge manifesterade mot nazistprovokation

Medan nazisterna getts tillstånd att marschera i ett demonstrationståg från Dalregementet till Stora torget tidigast 14, ska Socialdemokraterna starta på Stora torget och lämna senast 12. Vänsterpartiet tågar från Kvarnparken, också senast 12, och ansluter sedan till Dalarna mot rasism. SSU och Miljöpartiet delar på Fisktorget. Dalarna mot rasism har getts plats på parkeringen vid gamla Posten. 200 poliser från Dalarna, Örebro och Värmland kommer att finnas på plats under dagen.

Nätverket Dalarna mot rasism – som samlar över 60 fackförbund, kulturföreningar, freds-, solidaritets- och feministrörelser, rödgröna partier samt intresseorganisationer – har överklagat polisens beslut om demonstrationstillstånden av både säkerhetsskäl och symboliska skäl. Angelica Andersson, ordförande i Dalarna mot rasism, lämnade på tisdagen in ett yttrande angående överklagan och väntar besked under veckan.

– Dels är det symboliskt värde att vi som vill stå upp mot nazismen får göra det tillsammans. Det känns konstigt att vi ska splittras. Men också symboliskt värde att nazisterna får vara på Stora torget och vi förpassas till en parkeringsplats. Och den andra anledningen är säkerheten, sade hon till P4 Dalarna i samband med att överklagan lämnades in.

Att kommunfullmäktige i Falun har antagit ett uttalande mot nazism inför 1 maj väcker visst hopp om att invändningarna ska hörsammas, men oavsett hur upplägget ser ut kommer Dalarna mot rasism genomföra sin manifestation enligt planerna, meddelar Angelica Andersson.

Feministiskt perspektiv har också talat med Elias Lodin, aktiv i nätverket We are Dalarna. Han tror inte att polisens beslut kommer att förändras, men ser ändå överklagan som viktig i sak.

Sedan valet 2014 har NMR, ett självdefinierat nationalsocialistiskt parti registrerat för val, indirekt två parlamentariska mandat i Dalarna. Detta efter att ha kuppat sig in via SD öppna listor. Pär Sjögren, som ansvarar för NMR:s 1 maj-demonstration, är ersättare i Borlänges fullmäktige. Per Öberg, som tituleras presstalesperson för NMR, sitter på SD-mandat i Ludvika kommunfullmäktige.

Nätverket We are Dalarna bildades vid nyår 2016 och har sedan starten ifrågasatt det faktum att nazister överhuvudtaget ges demonstrationstillstånd, eftersom organiserad rasism enligt konventionen om avskaffande av rasdiskriminering innebär ett brott mot folkrätten. Detta uppmärksammade nätverket inför 1 maj förra året genom vad medierna kom att kalla en gödselattack.

Sedan dess har We are Dalarna fortsatt uppmärksamma frågan, och uppträtt som ”clowner mot nazister” på flera manifestationer, inspirerade av liknande grupper i Finland. Första gången skedde det improviserat i Borlänge på 1 maj. Sedan dess har konceptet utvecklats och i år kommer We are Dalarna att ägna sig åt fler fredliga hyss, berättar Lodin:

– Vi har med oss vårt budskap om det fredliga, glada och positiva motståndet. Vi arbetar för att Sverige ska följa internationella lagar, våra mänskliga rättigheter. Vi anser att Sverige behöver ompröva sin syn på konventionen om avskaffande av rasdiskriminering i allmänhet och i synnerhet införandet av ett förbud för organiserad rasism som Sverige har lovat sedan ratificeringen av konventionen.


Hur förhåller ni er till den hotbild som nazisternas närvaro innebär?

– Vi kommer att ha dialoger med poliser och vi har goda erfarenheter och förberedelser. Vi är inte naiva, men vi är inte heller rädda. Hatpojkarnas fanor, sköldar och knogjärn har givetvis ett syfte, men vi har förtroende för polisen.


Vad tror du om uppslutningen och vad bör de som vill medverka tänka på?

– Alla människor som vill ansluta sig till oss clowner är självfallet välkomna att göra det. Vi kommer att utmärka oss och bjuder på kramar och prat i megafoner. Vill du vara med, vilket vi hoppas, så håll ihop med dina vänner, hälsa på folk som är runt dig och prata med en clown om du behöver eller undrar något.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.