Kärleksmanifestationen i Stockholm den 9 april 2017.

Stockholm fylldes med kärlek

2017-04-09 | Bella Frank padlock

INRIKES

Klockan 14.53, exakt två dygn efter attacken på Drottninggatan i Stockholm som dödade fyra och skadade femton, hölls en tyst minut för de drabbade på Sergels torg. Torget som sett så många manifestationer och demonstrationer genom årtiondena var fyllt till bredden och mer därtill. Trots att så många människor samlats så nära platsen för terrorattentatet, eller kanske just därför, var stämningen lugn och trygg. Feministiskt perspektiv var där när stockholmare slöt upp i en kärleksmanifestation.

SVT sände hela kärleksmanifestationen live, se den här.

Manifestationen drog Damon Rasti, tillsammans med Nisha Besara, ihop på kort tid. 40 timmar efter evenemanget annonserades på Facebook hade flera tiotusentals människor fyllt Sergels torg och gatorna runt omkring, alldeles i närheten av platsen för terrordådet där fyra personer dödades – två svenskar varav en elvaårig flicka, en belgisk kvinna och en brittisk man.

En av de som uppträdde var artisten Sarah Dawn Finer som sjöng sin låt Moving On, samma låt som hon framförde på Sergels torg efter Anders Behring Breiviks terrordåd i Oslo och på Utöya 2011.

– Vårt levnadssätt och toleranta livsstil skrämmer givetvis många mörka krafter, både runt om i världen och här hemma. Vår storhet som jordens troligen mest moderna nation är en vagel i ögat på dessa monster som vill försöka dra oss tillbaka i vår strävan att alltid bli bättre. Det är därför av oerhörd vikt att vi nu i denna stund av sorg och rädsla inte låter oss luras ner till ondskans primitiva nivå, inte låter hatet förblinda oss, inte låter skräcken förgöra oss, och absolut inte låter påverka oss i våra ambitioner om att fortsätta vara världens bästa land, sade Damon Rasti i sitt inledningstal och fortsatte:

– När det blåser upp till storm håller vi varandra i händerna, vi står enade tillsammans och låter ingen eller inget förändra oss till det sämre.

– Jag vägrar att acceptera ett mer stängt och intolerant samhälle, det är inte vad som gör oss till ett fantastiskt folk. Det är inte det Sverige som uppfostrade mig. Nu är det mer viktigt än någonsin i historien att vi visar våra sanna jag. Vi är stockholmare, vi är svenskar, vi är varandras medmänniskor. Stockholm i mitt hjärta, nu och för alltid, avslutade han.

– Friheten och gränslösheten kommer alltid att segra, så länge det finns människor på jorden, sade Nisha Besara som tog vid:

– För att hålla kärleken vid liv, den kärlek som har flödat under de senaste två dygnen. Ta vara på den, tänker jag, se varandra, bry er om grannen, och titta främlingen i ögonen. Glöm inte det här som har varit i två dygn. Ta hand om varandra. För det kan vi bara göra tillsammans, sade hon och presenterade Rickard Sjöberg som var koncerencier.

– I dag är vi alla stockholmare, sade han.

Därefter talade Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) tillsammans med oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

– I dag sörjer vi med dem som har mist anhöriga, eller vänner, och vi oroar oss för de som är skadade, men ni är inte ensamma och det visar ni som är här i dag. Hela Sverige och Stockholm står vid er sida, sade Anna König Jerlmyr.

– Terrordåd som det i fredags syftar till att skrämma oss, begränsa oss, att låta oss tystas, terrorn vill också skapa en kil mellan människor, att få oss att sluta lita på varandra. Men bara minuter efter attacken visade Stockholm och stockholmarna hur vi sluter oss samman.

Karin Wanngård fortsatte:

– Alla våra tankar går förstås främst till de som har drabbats direkt av det besinningslösa våldet. I denna tragedi finns det många att lyfta fram i dag. Tack till alla förskollärare och pedagoger som stannade hos barnen när inte föräldrarna kunde komma hem. Tack till sjukvården som ställde upp och räddade liv och skapade trygghet. Tack till polis och räddningstjänst för att ni så snabbt fanns på plats. Ni är alla våra hjältar.

– Terrorn får aldrig vinna. I stället ska vi minnas den vänlighet, och den öppenhet som präglar vår stad. Det är det vi kommer att bygga vidare på. Den öppna staden, präglad av demokrati och tolerans. Och om vi gör det har terrorismen förlorat.

Inför den tysta minuten bad Rickard Sjöberg den stora samlingen att kroka arm, och artister och politiker ställde sig sida vid sida på scenen, arm i arm. Många böjde huvudet när folkhavet tystnade i respekt för de döda, skadade och deras anhöriga.Tyst minut. Från vänster: Nano, Damon Rasti, Bahar Pars, Miriam Bryant, Nisha Besara, Rickard Sjöberg, Gustav Fridolin, Anna Kinberg Batra, Anders Ygeman, Karin Wanngård, samt teckentolkare. Foto: Agneta Sandell.

Skådespelaren Bahar Pars talade på manifestationen.

Foto: Agneta Sandell.

Artisten Nano sjöng Hold on.
Arrangörerna av kärleksmanifestationen Damon Rasti och Nisha Besara.
Foto: Agneta Sandell.Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: