Păpușa Ciuraru har överlevt förintelse, fattigdom och terror

2017-04-08 | Sholeh Irani padlock 2

INRIKES

Romska förintelseöverlevaren Păpușa Ciuraru var en av de som skadades vid terrordådet på fredagen. Feministiskt perspektiv talade med Johanna Arvidson, kommunikationsansvarig på Läkare i världen och aktiv inom Föreningen för hemlösa EU-migranter (Hem), som besökt henne på sjukhuset.

83-åriga Păpușa Ciuraru, romsk förintelseöverlevare från Rumänien, befann sig vid Drottninggatan när terrordådet ägde rum. Hon brukar tigga vid Drottninggatan och Hötorget för att försörja sig, sina tolv barn och cirka 30 barnbarn. Hon blev svårt skadad av lastbilens framfart.

– Păpușa Ciuraru mår bra under omständigheterna. Hennes ben har gått av på två ställen och är nu i gips, berättar Johanna Arvidson.

– Hon verkade vid gott mod trots allt, men ganska arg och tackade gud att hon klarade sig, enligt Johanna Arvidson.

EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi) skrev på lördagen om Păpușa Ciuraru:

”Vilken överlevare. När vi hedrar Internationella romadagen i dag den 8 april är det bland annat just den romska överlevnadskonsten vi hyllar. Men vi påminns också om vad det är vi tvingas överleva.”

Till Expressen säger Păpușa Ciuraru att när hon låg skadad på marken trodde hon att allt var slut.

– Då kom två personer emot mig. En hade en cykel, men den lämnade han bara ifrån sig. De plockade upp mig, bar mig till Hötorget och in på ett hotell där jag fick vård. Jag blev förvånad av att de stannade och hjälpte mig. Jag trodde att alla skulle springa förbi mig och rädda sig själva.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20170410 - Git Aremyr Lundström

Underbart, solidaritet! 😊❤


20170412 - Edda Manga

Lås upp!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: