Stockholm, 7 april 2017.

Fyra dödade och femton skadade i attack i Stockholm

2017-04-07 | Bella Frank padlock

INRIKES

Fyra dödades döda och femton skadades varav nio allvarligt i lastbilsattacken i centrala Stockholm i fredags. Statsminister Stefan Löfven sade tidigt att allt tyder på att det är ett terrordåd. Människor öppnade sina hem för folk som var fast i stan och delade information under hashtagen #openstockholm. Polisen bekräftade vid 20.30-tiden på fredagen att en person var gripen. På tisdagen häktades han och erkände sig skyldig till terroristbrott. En av de dödade i attacken var en elvaårig flicka. [Artikeln har uppdaterats löpande.]

HÄR KAN DU FÅ HJÄLP:

All kollektivtrafik var under fredagseftermiddagen/tidig kväll, stängd och människor uppmanades att ta sig hem per fot. Människor som behöver hjälp kan söka under hashtaggen #openstockholm där folk erbjudit sig att öppna sina hem och andra erbjuder att köra folk hem. Runt 20-tiden rapporterades det att tunnelbanan börjat gå igen.

Stockholms stad har öppnat lokaler i centrala Stockholm dit man kan ta sig. Dessa finns på Dessa lokaler finns på Kammakargatan 30, Observatorielundens skola, Norrtullsgatan, Hantverkargatan 3, Göta Ark, Medborgarplatsen 25, Bo Bergmans gata 4. Även Kungsholms kyrka har öppnat upp, liksom S:t Johannes kyrka, och Röda korset har öppnat sina lokaler på Hornsgatan där folk kan vila en stund, använda toalett eller ladda mobil.

Södersjukhuset har öppnat ett krisstöd på telefonnummer: 08-616 11 83 och 08-616 11 85.

Information från olika myndigheter går att hitta på Krisinformation.se

Om du behöver tips på hur du ska tala om det som hänt med barn finns tips på Rädda barnen

14.53 på fredagen kom ett larm om att en lastbil i hög hastighet körde fram på gågatan Drottninggatan och mejade ner folk. Polisen bekräftade inte genast att det rörde sig om ett terrordåd men statsminister Stefan Löfven sade tidigt att allt tyder på att det är det. På fredagskvällen rapporterades att fyra personer dödats och att femton skadats, varav nio allvarligt. Två av de skadade är barn, bekräftade Johan Bratt, chefsläkare i Stockholms läns landsting, för Ekot. På lördagskvällen kom uppgifter om att en av de dödade är ett barn, en elvaårig flicka som var på väg hem från skolan.

På en presskonferens på fredagseftermiddagen visade polisen upp en bild upp av en man i grå huvjacka som man ville komma i kontakt med, inga konkreta misstankar riktades dock mot mannen i ett första skede, men snart blev det klart att han var den misstänkte föraren. Lastbilen kapades av den misstänkte mannen som mejade ner människor, och slutligen kraschade in i varuhuset Åhléns där det började att brinna. På fredagskvällen greps mannen som polisen velat komma i kontakt med och på lördagen anhölls han. Under lördagskvällen rapporterade Expo att den misstänkte 39-åringen, som är från Uzbekistan, på sin Facebooksida visat sitt gillande för videor från IS/Daesh, samt det radikala islamistiska partiet/organisationen Hizb ut-Tahrir. ”Hizb ut-Tahrir är en radikalislamistisk, antisemitisk och antidemokratisk rörelse som i sin struktur fungerar som ett politiskt parti. Partiet har ett av sina starkaste fästen i Uzbekistan, men uppger sig finnas i 40 länder. Men är samtidigt förbjuden i flera länder. Organisationens mål är att upprätta ett kalifat. Även om de officiellt tar avstånd från Islamiska Statens metoder, har de ofta kritiserats för samröre med terrorister. 2012 kunde Expo avslöja hur organisationen inlett ett arbete med att etablera sig i Sverige.”, skriver Expo. Under måndagen kunde Ekot avslöja att den misstänkte mannen genom sociala medier ”kan kopplas till stridande islamistiska grupper i Syrien”, och att han på sociala medier sympatiserat med en grupp som samarbetar med IS/Daesh. På tisdagen hölls häktningsförhandlingar i Stockholms tingsrätt. Mannen som heter Rakhmat Akilov, har erkänt terroristbrott. Domstolen beslutade att Akilov ska genomgå en liten sinnesundersökning, som enligt åklagare Hans Ihrman är en rutinåtgärd. Den andra mannen som greps i helgen har inte häktats eftersom misstankarna försvagats. Han sitter däremot i förvar eftersom det sedan tidigare finns ett utvisningsbeslut.

Polisen har bekräftat att den misstänkte mannen hade fått ett utvisningsbeslut i december 2016 efter att hans asylansökan avslagits. I februari efterlyste polisen mannen som eftersom han inte hade inställt sig till Migrationsverket trots kallelse. ”Verkställigheter med tvång till Uzbekistan sker endast i begränsad omfattning och med stor restriktivitet. Bakgrunden till detta är en dom i Europadomstolen från 2012 samt en rättslig kommentar från Migrationsverket från 2015. Huvudregeln är att endast frivilliga utresor, utan eskort och utan myndighetskontakt kan genomföras.”, skriver Polismyndigheten på sin hemsida. På måndagen häktades mannen för terroristbrott och samma dag begärde hans advokat Johan Eriksson att bli entledigad eftersom hans klient vill ha en sunnimuslimsk advokat: ”Enligt NN kan bara en advokat med den bakgrunden tillvarata hans intressen”, sade Johan Eriksson till Stockholms tingsrätt på måndagen som dock avslog den misstänktes begäran. Under helgen greps ytterligare en man, som är anhållen och skäligen misstänkt för terrorbrott, det vill säga den lägre misstankegraden.

Vittnesmål från platsen för attacken berättade om livlösa kroppar där lastbilen kört fram. Martin Svenningsen som är reporter på Sveriges radios P4 Extra satt på en buss och såg lastbilen köra i mycket hög hastighet på Drottninggatan och vittnade om söndertrasade människor.

Många människor fastnade i stan och var tvungna ta sig hemåt till fots eftersom kollektivtrafiken stängdes. Många var också fast på sina arbetsplatser och på restauranger i centrala Stockholm, bland annat i området kring Hötorget, då polisen stängt av delar av innerstaden. Människor började kort efter attacken att erbjuda sina hem för människor som fastnat i stan, folk twittrade om husrum över natten, eller öppnade sina hem så att människor skulle slippa befinna sig på gatan, andra erbjöd sig att köra folk hem. Hägerstensåsen, Hässelby, Årsta och Östermalmstorg var några av de platser där folk öppnat upp sina hem, och andra har twittrade sina adresser. Många uppmanade också omedelbart efter attacken att inte sprida rykten eller spekulera kring händelsen.

Stockholms stad öppnade också lokaler för människor som inte kunde ta sig hem under kvällen, på Kammakargatan 30, Observatorielundens skola, Norrtullsgatan, Hantverkargatan 3, Göta Ark, Medborgarplatsen 25, Bo Bergmans gata 4. Även Kungsholms kyrka öppnade upp, , och S:t Johannes kyrka, liksom Röda korset som har kontor på Hornsgatan och som erbjöd folk en plats att vila på en stund, använda toalett eller ladda mobil.

Södersjukhuset har öppnat ett krisstöd på telefonnummer: 08-616 11 83 och 08-616 11 85.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: