Ett nytt initiativ för sjuksköterska eller barnmorska som nyss kommit till Sverige!

Vården behöver alla

2017-03-21 | Sholeh Irani padlock 1

EKONOMI

Kollega till kollega är ett nytt nätverk bestående av cirka 40 sjuksköterskor och barnmorskor som bjuder in sina nyanlända kollegor till samtal kring yrket och dess villkor i Sverige.

Läs mer om initiativet Kollega till kollega här.

För mer information kontakta nsmwse@gmail.com


Den här artikeln på engelska.

Kollega till kollega är ett samarbete mellan Svensk sjuksköterskeförening, Vårdförbundet och Svenska barnmorskeförbundet.

Inger Torpenberg från Svensk sjuksköterskeförening kom med förslaget och har i samarbete med Birgitta Wannberg, ordförande för Sjuksköterskornas pensionärsförening i Stockholm, tagit initiativet Fadderskap för sjuksköterskor som kommit till Sverige från andra länder. Sedan dess har representanter från Vårdförbundet och Barnmorskeföreningen träffat nätverkets alla deltagare och bidragit till initiativet, som nu kallas för Kollega till kollega.

Birgitta Wannberg berättar för Feministiskt perspektiv att det hela började med att nyanlända kollegor bjöds in till språkkafé för att lära känna varandra.

– Att få ett arbete stod högt på målgruppens önskelista visade det sig, konstaterar hon.

Erik Magnusson på Socialstyrelsen, ansvarig projektledare för utbildning för sjuksköterskor från tredje land, är en av de som bjudits in till träffarna för presentation och samtal. En annan gång berättade Rozita Afkhami Sadoughi, barnmorska från Iran och företrädare för Vårdförbundet, om sin erfarenhet av yrket och professionen och drivkraften som hon hade för att klara av att skaffa legitimation som svensk sjuksköterska och svensk barnmorska.

– En mindre grupp har också samlats flera gånger och haft ett utomordentligt utbyte och stöd inom hälso- och sjukvård. Vi avser att vara flexibla och kanske bildas fler mindre grupper som träffas utifrån gemensamma professionella eller sociala intressen, tillägger Birgitta Wannberg.

Hur finansieras verksamheten?

– Vi jobbar alla gratis, och hittills har Sjuksköterskeföreningen stått för fina lokaler i Sjuksköterskornas hus och gott fika.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20170324 - BIRGITTA WANNBERG

Tack för den presentationen, den lägger jag ut på FaceBook. Birgitta.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: