Katja Vatanen, ordförande i Endometriosföreningen Sverige och Stockholm.

”Kunskapen om endometrios fortfarande för låg”

2017-03-10 | Bella Frank padlock

INRIKES

Mars är den månad då endometriosföreningar runt om i världen intensifierar sitt arbete för att sprida kunskap kring sjukdomen. Det är också i mars som den världsomspännande Endomarch går av stapeln. Feministiskt perspektiv kollade vad Endometriosföreningen har för planer de kommande veckorna med ordförande Katja Vatanen.

Vad har ni på gång i Endometriosföreningen under mars månad?

– Vi anordnar vår Gula Promenad den 25 mars för att uppmärksamma endometrios, vi kommer att starta på Stortorget i Gamla stan klockan 14.00 och promenera till Kungsträdgården. Vi hade en föreläsning om endometrios på Danderyds sjukhus den 9 mars med Greta Edelstam som föreläsare. Vi har också en kampanj ”#åttaårärinteOK”, för att lyfta frågan om hur lång tid endometriosdrabbade får vänta på diagnos.


Allt mer har skrivits om endometrios de senaste åren, har ni märkt att kunskapen om endometrios har blivit större bland allmänhet och inom vården?

– Det talas mer och mer om endometrios överlag men kunskapen är fortfarande för låg. Ett kunskapslyft behövs till exempel inom primärvården som är den instans många söker sig till först. För att få snabbare diagnos och adekvat behandling är det viktigt att bli vidareremitterad direkt till gynekolog som är kunnig inom endometrios. Många myter är seglivade, till exempel att det är normalt att ha mycket smärtor när man har mens. Kvinnors smärta normaliseras än i dag och behöver tas på allvar. Många drabbade har svår smärtproblematik men får inte den hjälp de behöver och har rätt till.


 

Det har rapporterats om ett nytt test som ska kunna avgöra om en person har endometrios på en dag, om det blir verklighet vad skulle det ha för betydelse?

– Det vore ett otroligt stort steg framåt för snabbare diagnos och vård. Det skulle underlätta mycket om man inte behövde opereras för att fastställa diagnos och få snabbare hjälp till vård.


Socialstyrelsen ska fram tills 2018 ta fram förslag till nationella riktlinjer för vård vid endometrios, vet du hur det arbetet fortskrider?

– Socialstyrelsens arbete befinner sig i prioriteringsfasen nu och Endometriosföreningen deltar regelbundet i möten med dem gällande riktlinjerna.


Fortfarande tar det i genomsnitt åtta år innan en endometriosdrabbad får diagnos.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: