Viktig seger för miljön och urfolken i Putumayo

2017-03-06 | FemPers padlock

UTRIKES

Urfolken i colombianska Putumayo har vunnit första striden i kampen mot ett oljeprojekt på markerna där de lever. Två urfolkssamhälligheter gick till domstol för att bestrida licenserna som tilldelats oljeprojektet och ta strid mot inblandade institutioner – bland dem gruv- och energidepartementet, den nationella myndigheten för miljölicenser och oljebolaget Ecopetrol. Nu har landets konstitutionsdomstol gett sitt stöd till två urfolkens gemensamma rätt till de aktuella markerna, samt till förhandskonsultation när det gäller ingrepp av det slag som oljeprojektet innebär.

Enligt domen måste inrikesministeriet genomföra förhandskonsultation med urfolken inom 4 månader efter att domen fallit, samt omedelbart samla de företag och institutioner som är involverade i oljeprojektet för att snarast vidta åtgärder som kompenserar för kränkningarna av urfolkens rättigheter, samt reparera skadorna de orsakats.

Den nationella myndigheten för miljölicenser åläggs dessutom att bekräfta hur projektet skadat marken, miljön och naturresurserna, enligt granskningar som redan gjorts av statliga kontrollinstanser, och vid behov vidta förebyggande åtgärder. Domstolen kräver också att berörda institutioner vidtar uppföljande åtgärder och inkommer med regelbundna rapporter till rättsväsendet.

Contagio Radio, som rapporterar om domen, konstaterar att domstolen med denna dom sänder ett kraftfullt budskap om statliga institutioners och oljebolags ansvar att respektera livsmiljön i de samhällen som exploateras av utvinningsindustrin.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: