Inga retroaktiva avslag på sjukpenning med nytt lagförslag

2017-03-06 | FemPers padlock

EKONOMI

– Sjukförsäkringen ska vara trygg. Om du är sjukskriven ska du inte behöva oroa dig för att få din sjukpenning indragen i efterhand.

Det säger nu socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande som aviserar två lagändringar för att säkerställa att den som har fått sjukpenning tidigare ska få ersättning under den tid Försäkringskassan utreder om sjukpenning ska betalas ut på nytt och att den enskilde inte heller ska kunna få avslagsbesked retroaktivt.

Regeringskansliet har internt utrett förslaget till lagändringar, som nu går ut på remiss. Avsikten är att riksdagen ska kunna ta ställning under året och den nya lagen träda i kraft den 1 januari 2018. Om förslaget går igenom kommer Försäkringskassan kunna återgå till att tillämpa lagen på det sätt som gjordes före 1 november 2016, då två kammarrättsdomar slog fast att sjukpenning inte kunde betalas ut innan den sjukskrivnes ärende utretts klart. Domarna innebar också att personer kunde bli av med sjukpenning retroaktivt.

– Det förslag vi tagit fram innebär att människor får tid att komplettera Försäkringskassans utredning utan att behöva känna oro för sin ekonomi, säger Annika Strandhäll.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: