Miljöminister Isabella Lövin (MP) undertecknar ny klimatlag, omgiven av kolleger i regeringskansliet.

Superbra! Men var är mångfalden Isabella Lövin?

2017-02-06 | Hanna Gunnarsson padlock

OPINION

Den symboliska bilden där klimatminister Isabella Lövin undertecknar regeringens beslut om en ny klimatlag, har spridit sig som en löpeld i alla typer av medier. Hanna Gunnarsson tackar Lövin för denna öppna kritik av Trump-administrationen, men reagerar samtidigt över hur vitt det är på bilden.

Hanna Gunnarsson är genusexpert, människorättsaktivist och debattör.

I ett rum fullt av kvinnor, vita kvinnor, skriver Isabella Lövin under den nya svenska klimatlagen som ämnar minska utsläpp av växthusgaser till noll år 2045. Detta är ett otroligt viktigt steg i rätt riktning för Sverige som ratificerade Paris-avtalet den 13 oktober 2016, och som har ratificerat FN:s klimatkonvention (UNFCCC). Det kommer bli otroligt intressant att se hur regeringen planerar att integrera klimatkonventionens jämställdhetsprogram (Lima Work Programme) och dess kommande handlingsplan (som det togs beslut om under klimatförhandlingarna, COP22, i Marrakech 2016) i denna nya klimatlag. Speciellt eftersom de i denna bild visar att de menar allvar för kvinnors rättigheter och jämställdhet i samband med klimatet.

Lövins bild på sociala medier är en stor kontrast mot den bild som spred sig som en löpeld förra måndagen när Donald Trump skrev under presidentordern om att återinföra Global Gag-regeln. Regeln stoppar allt amerikanskt bistånd till organisationer världen över som arbetar för abortfrågan. Det var ett av hans första beslut som president, och återigen var det ett beslut om kvinnors kroppar taget av män. Så till skillnad från vad Twitter-trollen och Facebook-hatarna skriver om Miljöpartiets foto – denna bild handlar inte om att bara kvinnor ska få ta beslut i regeringen. Lövins bild förmedlar istället att i Sverige står vi upp för jämställdhet, att när det gäller klimatet och vår framtid kan vi inte lyckas utan kvinnor, vi är trots allt 49,9 procent av Sveriges befolkning. Kvinnor behövs på alla nivåer inom regeringens klimatstrategi. Vi behövs för att våra specifika behov ska bli hörda. Vi behövs för att vi kommer med lösningar!

Så Isabella, tack för att du står upp för jämställdheten! Tack för din öppna kritik mot Trumps administration! Även i Sverige har vi mycket kvar att lära oss angående jämställdhet! Regeringen är sammansatt 50 procent kvinnor och 50 procent män, fast tittar du närmare på statistiken så har kvinnor lägre positioner än män. 60 procent av alla statssekreterare och bara 38 procent av alla chefstjänstemän är kvinnor. Jämställdhet handlar dock inte bara om genus, det handlar om intersektionalitet. Att alla individer har olika bakgrunder, och har olika strukturer av makt som påverkar ens vardag.

Vissa måste kämpa mot fler strukturer än andra. De måste inte bara kämpa emot sexism, utan också mot rasism, antisemitism, islamofobi, heteronormer, transfobi etcetera. Så när jag ser detta foto, ser jag avsaknaden av rasifierade kvinnor. Jag ser avsaknaden av förståelse för intersektionaliteten som måste finnas i hjärtat av allt jämställdhetsarbete. För utan intersektionalitet, har jämställdhetsarbetet inget mandat.


Hanna Gunnarsson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: