Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ.

Gudrun Schyman: ”Alliansen har i praktiken upphört”

2017-01-19 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Tydliga positioneringar och slutet för Alliansen. Så beskriver Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman torsdagens utspel från partiledaren Anna Kinberg Batra och dess följdverkningar.
– Detta är ett tydligt besked om var Moderaterna står, säger Schyman till Feministiskt perspektiv.

På torsdagen avslöjade Anna Kinberg Batra att Moderaterna är beredda att fälla regeringen före valet 2018. Detta genom att lägga en alliansbudget som stöds av Sverigedemokraterna (SD). Enligt Gudrun Schyman förklaras både utspelet och valet av tidpunkt av att Kinberg Batra haft ett starkt tryck på sig att agera inifrån partiet.

– Hela ursäktandet av och omprövningen av flykting- och invandringspolitiken, som Moderaterna gjort det senaste halvåret, kräver att också sista steget tas – nämligen att utmana regeringen på allvar. Annars blir det bara tomma ord och Anna Kinberg Batra får svårt att framstå som en politisk ledare. Det finns M-styrda kommuner som redan gått före och samarbetar med Sverigedemokraterna. Det finns flera länder där högerpartier har gjort motsvarande sväng och det har maktmässigt lönat sig. Jag tror att Moderaterna siktar på att bli största parti i valet för att sedan kunna regera i samarbete med Sverigedemokraterna.


Blockpolitik i upplösning

Medan SD som väntat välkomnade beskedet var både Centerpartiet och Liberalerna snabba med att avfärda utspelet. Kristdemokraterna har redan tidigare meddelat att de stödjer en gemensam budget innan 2018.

– Det här betyder att Alliansen i praktiken har upphört och svårligen kan gå samman igen på ett trovärdigt sätt inför nästa val. Det kanske blir blockpolitik efter valet i stället för innan valet.

En upplösning av blockpolitiken är inget Gudrun Schyman skulle beklaga.

– Jag tycker att blockpolitiken alltid blockerat politisk utveckling och destruktivt bidragit till att röstandet blir till taktiska överväganden i stället för att en röstar på det parti som vill se en framtid med värderingar som jag delar. Ska jag vara positiv så tror jag att det här utspelet skulle kunna vara en början på en politisk diskussion som blir mindre styrd av ständiga spekulationer kring regeringsfrågan och mer styrd av visioner.


Klargörande också om SD

– Det är alltid bättre när positionerna tydliggörs och detta är ett tydligt besked om var Moderaterna står. Sverigedemokraternas ambitioner att vilja ha en högerregering är också tydlig och det kan kanske vara upplysande för de som trott att SD skulle vara någon form av ”arbetarparti”.

Ett riksdagsblock där moderater och sverigedemokrater dominerar innebär utmaningar för den som stävar efter respekt för mänskliga rättigheter, enligt Gudrun Schyman.

– Skulle den konstellationen, M plus SD plus något mer parti bli verklighet så kommer vi få se en tydlig försvagning av mänskliga rättigheter, en ytterligare brutalisering av flykting- och asylpolitiken och förlorade år för jämställdheten. Klimatpolitiken kommer att sacka efter och marknadifieringen av välfärden kommer att fortsätta med kraft. Så nu gäller det verkligen att stärka den feministiska och antirasistiska organiseringen!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: