Mozn Hassan kunde inte ta emot Right Livelihoodpriset

2016-11-25 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Right Livelihood-pristagare Mozn Hassan, grundare av organisationen Nazra for Feminist Studies, hindras av egyptiska myndigheter från att resa till prisceremonin i Stockholm fredag 25 november. Även Orhan Erinç, ordförande för Cumhuriyet i Turkiet som också är mottagare av Right Livelihood-priset i år, hindras från att närvara vid ceremonin på grund av utreseförbud, meddelar Right Livelihood Award Foundation. 

— Vi är bedrövade över att Mozn Hassan och flera ledande representanter för Cumhuriyet inte tillåts komma till Stockholm för att ta emot sina Right Livelihood-pris. Samtidigt applåderar vi det faktum att FN:s särskilda rapportörer engagerar sig i deras fall och fördömer de orättfärdiga restriktioner som drabbat dem. Vi uppmanar Egyptens och Turkiets regeringar att hörsamma kraven från FN-rapportörerna att omedelbart lyfta reseförbuden och att samtliga Cumhuriyets medarbetare släpps fria, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen. 

Michel Forst, FN:s särskilda rapportör om situationen för människorättsförsvarare, uppmanar de egyptiska myndigheterna att omedelbart upphäva reseförbudet som utfärdats mot Mozn Hassan och andra framstående aktörer inom det egyptiska civilsamhället.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: