Malin Björk sitter i EU-parlamentet för Vänsterpartiet.

EU måste sluta legitimera Turkiets odemokratiska styre

2016-11-09 | Malin Björk padlock

UTRIKES/EUKRÖNIKAN

EU-parlamentariker Malin Björk (V) varnar för att om EU och Sverige inte agerar mot Turkiet nu kommer fängelserna fortsätta att fyllas med politiska fångar, dödsstraffet återinföras, och demokratin bli en alltmer avlägsen dröm: ”Det är dags att sluta legitimera Erdogans alltmer diktatoriska styre”.

Jag är fadder till en modig turkisk oppositionspolitiker, Çağlar Demirel, som är gruppledare för Folkens demokratiska parti, HDP i det Turkiska parlamentet. Jag tänker mycket på henne dessa dagar när arresteringsorderna duggar tätt i Turkiet. När journalister, demokrater, människorättsaktivister och oppositionella av alla de slag fängslas och förföljs i hela landet.

Vänsterpartiet HDP är det tredje största partiet i Turkiet och det största hoppet för många demokrater i Turkiet. Det är ett parti som har både en kvinna och en man som ordförande, ett parti som har jämställdhet inskrivet i sina stadgar och som en politisk målsättning. En ovanlighet i det i övrigt alltmer patriarkala turkiska politiska systemet. Anledningen till att HDP sökt ”faddrar” bland politiker från andra länder är just för att deras representanter är allvarligt hotade av den turkiska regimen, hot som förstärkts den sista tiden. I slutet av förra veckan greps och fängslades HDP:s två partiledare samt ytterligare nio av HDP:s parlamentsledamöter.

Çağlar Demirel har ännu inte fängslats, men frågan är hur länge det dröjer innan hon blir upphämtad, fängslad och dömd i expressfart. Hon är kallad till förhör nu på torsdag, den 10 november. Åtalet gäller en anklagelse som kom redan 2011, att hon ska ha varit medlem i en terrorstämplad organisation. För detta har hon redan suttit fängslad i nästan tre år – utan att hon förklarats skyldig!

Çağlar Demirel har för närvarande totalt sexton åtal vilande mot sig. Fattas bara annat. Hon står upp för kvinnors och kurders rättigheter och hon har varit aktiv i flera frivilligorganisationer och kvinnonätverk. Allt det som i president Erdogans ögon uppenbarligen gör dig till en potentiell terroriststödjare. Undantagstillståndet som råder sedan den misslyckade statskuppen i juli möjliggör ännu mer rättsvidriga förfaranden och förföljelse av oliktänkande i Turkiet.

Redan i juni i år lyftes immuniteten för parlamentsledamöter i Turkiet. Det var ett steg i Erdogans plan att försvaga HDP. Inte nog med att HDP är ett progressivt, pro-kurdiskt vänsterparti. Partiet motsätter sig också Erdogans planer på att och ytterligare förstärka presidentsystemet (och därmed sin egen makt) i landet.

Vad gör då Sverige och EU när Turkiet har passerat alla gränser för vad en kan acceptera från ett EU-kandidatland? EU:s höga utrikesrepresentant Federica Mogherini är tydligen ”bekymrad”. En och annan ambassadör kallas upp på möte i huvudstäderna.

Men jag är ledsen. Det räcker inte.

Varför säger inte EU ifrån? Varför ryter inte utrikesminister Margot Wallström till och kräver att EU tar strid för demokratin? Sanningen är den att EU gjort sig beroende av Turkiet för att stoppa människor på flykt och betalar närmare 60 miljarder för att Turkiet ska agera gränsvakt. Högerns partiledare i EU-parlamentet, Manfred Weber från Tyskland, breder ut sig i svensk radio om hur allvarligt det är med inskränkningen av demokratin i Turkiet. Samtidigt är han en av de starkaste försvararna i EU-parlamentet för den skamliga gränsvaktsuppgörelsen med Erdogan. Han menar att vi måste hålla isär saker och ting. Det är inget annat än hyckleri.

Det är dags att sluta legitimera Erdogans alltmer diktatoriska styre. Vi i Vänsterpartiet menar att nu måste alla göra vad vi kan och agera för demokratin och de mänskliga rättigheterna.

En dialog med Turkiet ska naturligtvis upprätthållas, men EU-Turkietavtalet måste blåsas av och Turkiets status som EU-kandidatland bör läggas på is.

Jag befarar att vilken dag som helst få besked om att Çağlar Demirel från hoppets parti, HDP, fängslats. Om vi inte agerar nu kommer fängelserna fortsätta att fyllas med politiska fångar, dödsstraffet återinföras, och demokratin i landet blir en alltmer avlägsen dröm.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: