Maher Mohammed Derhem.

Öppet brev till Jemens president: Utvisa mig!

2016-11-01 | Maher Mohammed Derhem/Jemen padlock

OPINION

Maher Mohammed Derhem, jemenitisk journalist känd från den sydjemenitiska dagspressen, begär i ett öppet brev att hans medborgarskap och pass fråntas honom och att han omedelbart deporteras från sitt land. Brevet som har fått spridning i jemenitisk media har översatts från arabiska av författaren och journalisten Tanja Holm.

BAKGRUND:

Maher Derhem, 27 år, är journalist (examen från Adens universitet) och aktivist från Aden. Sedan 2011 har han rapporterat om situationen i södra Jemen där majoriteten kräver självständighet från nord. Han misshandlades av militären när han bevakade proteststrejkerna mot regeringen 2013. I dag lever han på flykt och är en av många som förlorat hem och arbete.

Käre president Abd Rabu Mansur Hadi,

Två år har gått sedan du lämnade Jemen. Kriget är över här i syd, vårt territorium är befriat från houthierna men vi saknar ännu fungerande offentliga tjänster, arbete, lön, och våra nedbrända hus har inte byggts upp. Levnadsvillkoren blir ständigt sämre. Omkring mig dör nu människor av hunger.


Käre president,

Jag avsäger mig härmed mitt jemenitiska medborgarskap och ger avkall på alla mina rättigheter – i utbyte mot utvisning till vilket annat land som helst. Detta är till gagn för din regering eftersom ni slipper betala ut pengarna ni egentligen är skyldiga mig i utebliven lön.


Käre president,

Jag föddes 1989 och har redan genomlevt två krig, först 1994 när vi sydbor utropade självständighet från norra Jemen och möttes av pansarvagnar och stridsflygplan, sedan 2015 när houthierna marscherade in här. Jag har förlorat människor jag älskar, min familj och jag har flytt vårt hem, vi har sökt trygghet i stad efter stad, tillsammans några dagar här, några där, innan vi tvingats vidare igen. Varje gång tar vi hoppet med oss. Sist var jag sjuk i denguefeber och malaria. Inga mediciner fanns, jag överlevde tack vare Gud.

Jag, Maher Derhem, har ingen skuld i detta krig, är varken överbefälhavare eller officerare, jag är ingen soldat. Jag är flykting i mitt eget land, arbetslös utan någon chans att försvara mig mot vare sig framtida attacker, sjukdom eller hunger. Men du och de andra politikerna flydde med era familjer till lyxhotell utomlands. Ni har fortfarande inte återvänt till det Jemen ni fört i krig.

För två år sedan var jag och andra ungdomar uppriktigt optimistiska. Vi trodde på framtiden. Men du övergav oss, vårt hopp försvann...


Käre president Abdu Rabbo Mansour Hadi,

Jag har varit tålmodig i 27 år trots Jemens många problem. Hur mycket längre tycker du att jag ska behöva stå ut? Tills jag är 40 år, kanske 50? Domedagen kommer och jag väntar fortfarande?

Jag hoppas att du svarar mig!

För jag står här redo att närhelst lämna över mitt medborgarskap och pass på ambassaden till det land som du väljer åt mig.

/Maher Mohammed Derhem, journalist

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: