Sofia Johansson är en av arrangörerna bakom rasistfria Radikal bokmässa.

Alternativ bokmässa nådde utanför sina vanliga kretsar

2016-09-27 | Eva Lindholm padlock

KULTUR

”Istället för att trängas med köpstark medelklass och rasister på den andra mässan så kan ni här i lugn och ro få drömma om en annan värld tillsammans med oss” När Syndikalistiskt Forum för fjärde året i rad slog upp dörrarna för sin Radikal bokmässa var inbjudan tydlig.
– Visst har vi dragit lite på det, att det är rasistfritt, och det är ganska många som hört av sig av den anledningen, säger Sofia Johansson, en av arrangörerna.

Mer om Radikal bokmässa

Bland de som valt Radikal bokmässa istället för Bokmässan fanns till exempel det feministiska serieskaparnätverket Dotterbolaget, Anarkistiska studier förlag och författaren och serietecknaren Amalia Alvarez. Från Dotterbolagets sida var det ett högst aktivt beslut att bojkotta Bokmässan.

– Vi blev inbjudna till den andra Bokmässan, men vi ville hellre stödja denna mässa, det handlade främst om Nya tider men det finns ju andra saker man inte vill stödja heller, säger Josefin Andersson, som sålde fanzine tillsammans med nätverkskollegan Malin Karlsson, i väntan på sitt framträdande.

För Erik Nilsson, på det nyligen omstartade Anarkistiska studier förlag, var Bokmässan egentligen aldrig ett alternativ till Radikal bokmässa.

– Vi tittade på kostnaden för skojs skull men då skulle vi behövt ha en kvadratmeter stor monter, hög som ett torn, säger Erik Nilsson och tillägger: att Nya tider skulle vara där gjorde ju inte vårt intresse större heller.

Amalia Alvarez var inte inbjuden till Bokmässan men när hon hörde talas om Radikal bokmässa var beslutet att åka dit, för att själv marknadsföra och presentera sina två böcker, enkelt.

– Jag tycker att Sverige har blivit ganska fascistiskt, de har tagit sig in på så många platser och det är därför vi har en sådan tidning som Nya tider på Bokmässan.

Amalia Alvarez menar att det är folkets glömska och historielöshet som i hög grad bidragit till dagens situation.

– Vi måste komma ihåg, och se över vår historia, inte förbjuda men minnas varför saker blev förbjudna, hur vi fick yttrandefrihet. Det är ignorant att den diskussionen inte ens startat. Ignorant och extremt konstigt.

Radikal bokmässa pågick som bäst när Feministiskt perspektiv var på plats och arrangerade Sofia Johansson var nöjd med publiktillströmningen.

– Fredagen var över förväntan men vi har i år inte bara ett bra program, utan också, jämfört med tidigare år, större och mer tillgänglig lokal och kanske når vi ut lite utanför våra vanliga kretsar.

Diskussionen kring Nya tider beskriver hon som en svårhanterad ”fälla” som hon helst velat undvika.

– Jag tycker inte man ska ge fascister en enda millimeter, men vad vi än gör gagnar det dem, de dör martyrdöden eller de blir exponerade, det är en rävsax.

Fotnot: Sofia Johansson, Malin Karlsson, Josefin Andersson och Erik Nilsson har egentligen andra efternamn.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: