Marianne Andersson, styrelseledamot i Right Livelihood Foundation och medlem i juryn berättar om årets fyra pristagare.

Självklara val av Right Livelihoodpristagare

2016-09-23 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

När väl juryn granskat de totalt 125 nominerade kandidater från 50 länder var valet sjävklart. Det säger jurymedlemmen Marianne Andersson angående de fyra mottagarna av årets Right Livelihood-pris; Vita hjälmarna i Syrien, Mozn Hassan och Nazra for Feminist Studies i Egypten, Svetlana Gannushkina i Ryssland och den turkiska oberoende dagstidningen Cumhuriyet. Feministiskt perspektiv var på plats när priset tillkännagavs.

RELATERADE ARTIKLAR:

Right Livelihood-priset, som också kallats det alternativa Nobelpriset grundades 1980 för att belöna personer och organisationer som bidrar till en rättvis och hållbar framtid. Prissumman i år är 3 miljoner kronor och går till det arbete som pristagarna bedriver.

De fyra pristagare som Right Livelihood-stiftelsen vill uppmärksamma och stödja i år är; Syria Civil Defence, ofta kallade Vita hjälmarna, i Syrien, Mozn Hassan och Nazra for Feminist Studies i Egypten som bland annat grundat Harrassmap för att motverka de utbredda sexuella gatutrakasserierna i landet, Svetlana Gannushkina, känd för sitt flyktingengagemang och en av de främsta ledarna för människorättsrörelsen i Ryssland och Cumhuriyet, en av de viktigaste oberoende dagstidningarna i dagens Turkiet.

Feministiskt perspektiv ställde några frågor till Marianne Andersson, styrelseledamot i Right Livelihood Foundation och medlem i juryn, i samband med tillkännagivandet på torsdagen. Hon konstaterar att flyktingfrågan är akut samtidigt som mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och yttrandefriheten är hotade i hela världen. Med den utgångspunkten var pristagarna, efter den noggranna prövning som juryn gör, självklara.

2000 antog FN:s säkerhetsråd en resolution som slår fast att kvinnor ska ha mer inflytande och kunna delta aktivt när konflikter förebyggs och när samhällen byggs upp efter krig och konflikt. Resolutionen bygger på kunskap om att kvinnors medverkan är en förutsättning för hållbar fred, och antogs enhälligt av medlemsländerna, men fortfarande är det ingen självklarhet att resolutionen efterlevs.

Med utgångspunkt från de rapporter som Right Livelihood-stiftelsen får in beskriver Marianne Andersson kvinnors rättigheter som mer trängda än någonsin, och är därför särskilt glad över att kunna lyfta fram den kamp som bedrivs av kvinnor och feminister. Hon påpekar bland annat att det bland de Vita hjälmarnas medarbetare finns en relativt stor andel kvinnor och att det har betydelse för det arbete organisationen kan göra, och samtidigt påverkar samhället. Hon berättar också om reaktionerna från pristagarna. Vilka av dem som kommer att kunna komma till Stockholm och ta emot priset när det delas ut den 28 september är ännu oklart. Mozn Hassan har tidigare belagts med reseförbud, och detsamma gäller även medarbetare på Cumhuriyet och Svetlana Gannushkina

Förhoppningen är att samtliga ska kunna medverka vid ceremonin, och Ole von Uexkull, som är chef för Right Livelihood-stiftelsen har också gott hopp om att kunna genomföra den i riksdagen. Detta trots att prisets tvärpolitiska sällskap av riksdagsledamöter (Särla) i våras fick avslag på sin ansökan om att boka lokal för prisutdelningen.

– Det finns ett väldigt stort intresse för pristagarnas arbete bland riksdagsledamöter. Vi vet att det pågår en förnyad diskussion i riksdagen om en möjlig inbjudan för pristagarna i år och vi hoppas att den leder till en lösning som alla är nöjda med, säger von Uexkull.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: