Ann-Margarethe Livh, Vänsterpartiet, är bostads- och demokratiborgarråd i Stockholms stad.

Hjulsta: ”Inget ska få hindra tjejer från att ta mer plats”

2016-09-02 | Ann-Margarethe Livh padlock

OPINION

”Fritidsgården i Hjulsta ska öppna och inget ska få hindra tjejer från att ta mer plats.” Det beskedet ger Ann-Margarethe Livh (V), demokratiborgarråd i Stockholm
, efter onsdages symboliska invigning av den fritidsgård med tjejprofil som brändes ned på tisdagsnatten inför öppnandet. Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm lovar fler mötesplatser och trygga rum för unga tjejer.

Ann-Margarethe Livh (V) är demokratiborgarråd i Stockholm


I onsdags invigdes en ny fritidsgård i Hjulsta i Stockholm där verksamheten särskilt riktas till tjejer. Och det gjordes trots att samma fritidsgård brann kvällen före och branden misstänks vara anlagd. Verksamheten kunde inte börja som planerat men en sak är klar – fritidsgården i Hjulsta ska öppna och inget ska få hindra tjejer från att ta mer plats.

Det var en dyster bild som mötte mig på morgonen när jag kom till Hjulstaskolan och såg resultatet av branden i fritidsgården. Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm har lovat att öppna fler mötesplatser där tjejer känner sig välkomna och tar plats. Därför var fritidsgården i Hjulsta extra efterlängtad.

Det är i dag killar som dominerar fritidsgårdarna i hela Stockholm. Den stora Stockholmsenkäten från 2014 visar att andelen tjejer som besöker fritidsgårdar är väldigt låg i alla delar av staden. I de flesta områden är 70 procent av de som besöker fritidsgården killar och i vissa områden är fördelningen ännu snedare med 80 procent killar och 20 procent tjejer. Det är ett stort jämställdhetsproblem att så lite av kommunens resurser för fritidsverksamhet kommer tjejer till del.

En undersökning som stadsdelen Spånga-Tensta, där Hjulsta ligger, gjorde visar att färre än en av tio unga tjejer i området bedömer sin fritid som bra eller jättebra. Det är ett nedslående resultat. På frågan vad de tycker om idén med en fritidsgård bara för tjejer svarar nio av tio att idén är bra eller jättebra. En fritidsgård med tjejprofil är alltså något som många tjejer i Hjulsta vill ha.

Alla kommer att vara välkomna till fritidsgården i Hjulsta men vissa dagar ska verksamheten vara bara för tjejer och med kvinnlig personal på plats. Det är unga tjejer i Hjulsta som har drivit på för att det här ska bli verklighet. Och det ska det. Saneringsarbetet efter branden ska göras så fort det bara går så att gården kan öppna.

När vi kan se svart på vitt att fritidsgårdar som ska vara öppna för alla domineras av killar i en så hög utsträckning att många tjejer inte vill eller vågar gå dit då måste vi hitta nya lösningar. Att tjejerna styr fritidsgården och träffas själva utan killar är inte ett hot mot jämställdheten utan tvärtom en naturlig del i arbetet för jämställdhet. Tjejer som hittar kraft hos andra tjejer har varit en nödvändighet för den feministiska rörelsen och det är en stark feministisk tradition. Och det står inte i motsättning till att vi bekämpar patriarkala strukturer, var och hur de än visar sig.

Alla ska ha samma rätt till en meningsfull fritid. Och om vi menar allvar med att vi ska använda kommunens resurser på ett jämställt sätt är det nödvändigt att vi hittar sätt som gör att våra fritidsverksamheter också lockar tjejer. Den dystra bilden från branden på morgonen i Hjulsta byttes ut mot ett soligt firande på eftermiddagen på den symboliska invigningen med glada ungdomar, piroger, chips och läsk. Hjulsta har fått en fritidsgård och vi fortsätter arbeta stenhårt för att tjejer ska få mer utrymme i den här stan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: