Medicinföretag satsar på endometrios

2016-08-12 | Felicia Mulinari padlock

EKONOMI

Medicinföretagen Bayer AG och Abbvie Inc gör nu en satsning på mediciner mot sjukdomen endometrios, en sjukdom där livmodersslemhinnan växer utanför livmodern vilket ofta leder till höga smärtor och ibland infertilitet. Trots att det är en vanlig sjukdom för människor med livmoder är det främst hormon-preventivmedel och smärtstillande som använts för endometriospatienter, medicin som inte har tillverkats utifrån sjukdomens specifika behov.

– Det har inte skett särskilt många innovationer, eftersom vi inte förstår sjukdomen tillräckligt bra. Det är frustrerande, säger Hugh S Taylor, chef för obstetrik och gynekologi och chefredaktör för tidningen Reproductive Sciences till Bloomberg.

Nu satsas det på mediciner som använder hormoner som ett mål, men inte en ingrediens och de har redan börjat testas på människor. Ett är ett piller för att minska produktionen av estradiol, som leder till inflammation, och ett annat som förhåller sig till hormonet prolactin, eftersom människor med endometrios har högre halter av det. Men det satsas också på alternativa typer av smärtstillande, eftersom den som har endometrios i samband med mensvärk eller kronisk smärta tvingas ta starka smärtstillande preparat i dag.

– Vi behöver något som är minimalt invasivt men ändå är effektivt, säger Shao-Lee Lin, Abbvies vice ordförande för international utveckling.

Det är kvinnor och transpersoner som drabbas av sjukdomen, och trots att 10 procent av alla med livmoder har endometrios tar det i snitt 7-8 år att få en diagnos för sjukdomen, och patienter möts ofta med misstro.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: