Kamp om skogen i Uruguay

2016-08-09 | Ana Valdés padlock

KRÖNIKA/EKONOMI

Pappersmassefabrikers inverkan på miljön är en omstridd fråga i Uruguay. Uruguayska staten och finska UPM har fört en enad och framgångsrik kamp för rätten att etablera en fabrik vid Uruguayfloden. Nu planeras en tredje fabrik, som möter förnyat motstånd från aktivister. Ana Valdés tecknar bakgrunden.

Finska UPM, som är en världens största producenter av papper och pappersmassa, etablerades i Uruguay för ett antal år sedan och är en av landets största arbetsgivare. Miljöaktivister och radikala vänsterpolitiker har länge kritiserat UPM, som använder Uruguay-floden för att transportera sitt trä. Floden tar också emot en del av fabrikens industriella spill.

Men UPM:s rapporter visar att fabriken ligger inom de tillåtna gränsvärdena och inte påverkar miljön nämnvärt. Mellan 2005 och 2010 utkämpades ett regelrätt gränskrig mellan Argentina och Uruguay. ”Piqueteros”, informella aktivistgrupper från Argentina, motsatte sig etableringen av pappersmassefabriker i Uruguay. Argentina och Uruguay delar kontrollen av Uruguayfloden, de argentinska aktivisterna hävdade att floden skulle förlora mycket av sin naturliga vegetation och att både fiskar och andra djur skulle få sitt habitat ändrat för gott.

Gränskriget innebar stopp på broarna som enar Argentina och Uruguay, turismen och affärsinnehavarna vid gränserna drabbades hårt av detta och till och med den katolska kyrkan och Spanien försökte medla. Nuvarande påven Franciscus, som då var kardinalen Bergoglio, var nyckelfigur i den processen.

Uruguay stämde Argentina inför Internationella domstolen i Haag (ICJ) och lyckades efter fem år beveka motståndarna. Haag-domstolen gav Uruguay rätt att låta UPM öppna sin fabrik vid floden.

Nu vill UPM och den uruguayska regeringen komma överens om en tredje fabrik, som ska bli UPM:s största anläggning i världen. Och aktivisterna är på krigstigen igen. Uruguay behöver nya investeringar och den nuvarande presidenten, Tabaré Vázquez, är övertygad om pappersfabrikernas fördelar när det gäller miljön. En särskild arbetsgrupp ska bildas för att dämpa konsekvenserna av en sådan stor fabrik.

Uruguay erbjuder UPM en trygg och säker arbetsmiljö med välutbildad arbetskraft. Montevideos hamn ska få ett ansiktslyft och järnvägsspår och vägar ska underhållas och förbättras. UPM kommer att få stora skattelättnader och kommer att bidra med en del energi till landets behov.

Hemliga dokument som dyker upp i diskussionerna påstås ge UPM rätt att bygga ett kärnkraftverk för att täcka sina energibehov men ingen har än så länge bekräftat detta.

Eftersom Uruguay är oerhört oljeberoende och saknar egen olja skulle det innebära en stor förändring för landets industri. Men UPM och regeringen varken bekräftar eller dementerar detta.

Uruguay har nästan inga inhemska skogar, landet är platt och en del av Pampas. De planterade skogarna av eukalyptustallar och granar förändrar landskapet för gott och skapar en ny miljö för fåglar och insekter. Eftersom skogarna är tänkta för avverkning och inte för att bli permanenta inslag i miljön är deras påverkan relativ. Ekologister menar att marken töms på resurser och på näring och att kalhyggen i framtiden kommer att bli landskapets enda minne av detta äventyr. De hävdar att pappersbehoven minskar i världen och att pappersfabrikerna gör mer skada än nytta.

Häromdagen publicerade en tidskrift uppgifter om att den största kunden av UPM:s pappersmassa, som görs med träd som växer i Uruguay, är Ryssland och dess porrtidningsindustri. I ett land med enorma ytor och dåliga internetförbindelser är porrtidningar av papper fortfarande en lysande affär.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: