Kasha Jacqueline Nabagesera betonar att kampen måste fortsätta, efter polisens ingripande mot Uganda Pride.

Uganda Pride ställs in – ”Världen måste säga ifrån”

2016-08-06 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Årets Pride-firande i Kampala, Uganda, ställs in tills vidare sedan polisen gripit och misshandlat flera av aktivisterna bakom evenemanget, och en minister uppmanat allmänheten att ta till våld mot de som deltar. – Polisen hade ingen rätt att stoppa ett evenemang på en privat klubb och att brutalt attackera deltagarna. Vad vi behöver är att världen säger ifrån, säger människorättsaktivisten Kasha Jacqueline Nabagesera.

Det var torsdagen den 4 augusti som polisen stormade Club Venom, där en livfull parad pågick för att utse 2016 års personligheter i Uganda Pride. Klockan var omkring halv tolv på natten och polisen hävdade att de tipsats om att ett ”gay-bröllop” skulle äga rum och att firandet var olagligt då polisen inte informerats.

Men polisen hade visst informerats, enligt arrangörerna, som i ett pressmeddelande konstaterar att de två tidigare pridekvällarna, på tisdagen och onsdagen, kunnat genomföras utan problem. Men den tredje kvällen låste polisen klubbens portar och grep fler än 16 personer, och höll ytterligare hundratals personer instängda.

Under 90 minuter pågick polisens förödmjukande behandling och misshandel. Polisen fotograferade också personer på klubben och hotade med att låta bilderna publiceras, enligt vittnesmålen. Samtidigt konfiskerades deltagarnas kameror. Ögonvittnen uppger att transpersoner var särskilt utsatta. Polisen genomförde kroppsvisitationer och kände på transpersoners genitalier och bröst för att ”fastställa” om de var män eller kvinnor. Många transkvinnor ska ha kastat av sig sina peruker och plockat ut sina flätor för att inte kunna identifieras och trakasseras.

En person, som hoppade ut genom ett fönster på sjätte våningen för att undgå gripande, befinner sig nu på sjukhus i kritiskt tillstånd.

Bland de gripna finns flera ledande människorättsaktivister, bland dem Frank Mugisha och Pepe Julian Onziema, båda ledare för Sexual Minorities Uganda. Outright Action International solidariserar sig i ett pressutskick på lördagsmorgonen med de modiga ugandiska aktivister som återigen utsatts för våld.

”Om och om igen visar ugandiska myndigheter att helt saknar respekt för lhbtqi-personers mänskliga rättigheter och att de även är beredda att kränka den ugandiska konstitutionen för att stoppa lhbtqi-personer från att utöva de grundläggande rättigheterna.” säger Maria Sjödin, biträdande generalsekreterare för Outright Action International.

Via sociala medier rapporterade aktivister och vittnen om polisbrutaliteten och misshandeln. Uganda Pride har valt att ställa in återstående delar av evenemanget tills vidare. Detta sedan etikministern hotat med att uppmana allmänheten att ta till våld för att hindra evenemanget från att fortsätta.

– Han uppmanade till en lynchmobb mot homosexuella, säger journalisten Annika Hamrud till Svenska dagbladet.

Kasha Jacqueline Nabagesera, prisbelönt ugandisk människorättsaktivist och grundare av Freedom and Roam Uganda, säger i ett uttalande i dag, lördag 6 augusti, att kampen trots hoten måste fortsätta.

”Grundläggande rättigheter som mötesfrihet, rätten att organisera sig, tillhör även oss, och ja, det gör även rätten att fira under Pride-veckan. Polisen hade ingen rätt att stoppa ett evenemang på en privat klubb och att brutalt attackera deltagarna. Vad vi behöver är att världen säger ifrån.”

Polisen hänvisar till krav i ordningslagen om tillstånd för möten som samlar fler än tre personer på offentlig plats, medan organsiatörerna hävdar att de erhållit tillstånd inför firandet.

Outright Action International fördömer polisens ingripande, övergreppen och våldet, och uppmanar regeringen i USA och andra länder som har ambassader i Kampala att fortsätta övervaka situationen:

”Deras närvaro kan göra pride-evenemang säkrare och är ett konkret sätt att stödja den utpekade minoriteten.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: