USA: Ny plattform med visioner för svarta människors liv

2016-08-05 | FemPers padlock

UTRIKES

Kritiska röster:

Black Lives Matter should change 'genocide' language — proudly

”Movement for Black lives” som är en koalition av mer än 50 grupper i USA, inklusive Black Lives Matter, publicerade på måndagen en detaljerad och omfattande plattform för aktion och motstånd. ”Svarta personers liv och värdighet kräver politisk vilja och makt”.

Plattformen kräver ”ett slut på kriget mot svarta” och är rörelsens första omfattande dokument som rör frågor på en nationell och internationell nivå.

För att ta itu med de utmaningar som drabbar svarta människor oproportionerligt mycket nämns bland annat miljörättvisa. ”Svarta människor är bland de mest drabbade av klimatförändringar” står det i dokumentet. Rörelsen kräver förnybar energi och slut på användning av och investering i fossila bränslen.

Plattformen rör utrikespolitiska frågor och innehåller bland annat hård kritik av Israel, som beskrivs som en ”apartheidstat” som: "utövar systematisk diskriminering och som har bibehållit en militär ockupation av Palestina i decennier.” Enligt Movement for Black Lives, driver staten Israel ett ”folkmord” mot det palestinska folket. Rörelsen stödjer därför också BDS-kampanjen för bojkott, desinvesteringar och sanktioner.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: