Syrisk asylsökande homosexuell man lynchades i Turkiet

2016-08-05 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Muhammed Wisam Sankari, homosexuell asylsökande från Syrien boende i Turkiet, lämnade sin bostad den 23 juli och hans halshuggna och stympade kropp hittades den 25 juli. Det var väldigt svårt att identifiera honom, sade hans chockade vänner. Sankari hade tidigare hotats och våldtagits av en grupp män. Sedan dess försökte han att fly till ett annat land.

Det brutala mordet på Muhammed Wisam Sankari bekräftar ännu en gång människorätts- och hbtq-organisationernas varningar om homosexuella asylsökandes enorma utsatthet i Turkiet.

Under de senaste åren har asylsökande hbtq-personer i Turkiet, i synnerhet i staden Aksaray, rapporterat om ett växande våld, hot och trakasserier mot dem. Många vågar inte ens lämna sina bostäder.

KaosGL.org har talat med Sankaris vänner som berättar att han hade informerat myndigheterna att hans liv var i fara, men att ingen lyssnade på honom.

En vän undrar vem som står på listan att mördas näst och säger enligt LGTB-News in Turkey: ”Jag är så rädd. Det känns som alla stirrar på mig på gatan. Jag kidnappades två gånger innan... Ingen bryr sig om oss... Det spelar ingen roll om du är syrier eller turk, om du är gay är du måltavla.”

I likhet med många asylsökande hbtq-personer i Turkiet riktar Sankaris vänners vrede och kritik mot FN-kontoret i Turkiet som ska skydda dem, men som de anser i stället ”blundar och inte gör någonting”.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: