Hans Linde (V).

Hbtq-rörelsen måste vägra bli slagträ för extremhögern

2016-07-21 | Hans Linde padlock

OPINION

Hans Linde (V) sätter in Öppna Moderaters inbjudan av Milo Yiannopoulos i sitt sammanhang: ”Jag önskar att vi skulle kunna avfärda inbjudan som en felbedömning. Men tyvärr blir detta ännu ett exempel på hur olika krafter i dag försöker använda Pride och oss hbtq-personer som slagträ i en kamp för helt andra syften.”

Hans Linde, Riksdagsledamot och talesperson för hbtq-frågor (V)

Bland annat här kan du läsa mer om Milo Yiannopoulos:

I onsdags bjöd Öppna Moderater ”stolt” in till ett samtal med Milo Yiannopoulos i Schönfeldska praktsalen under Stockholm Pride. Dagen före hade Yiannopoulos blivit avstängd från Twitter på livstid efter upprepade rasistiska hatattacker på den svarta skådespelerskan Leslie Jones. Samma dag arrangerade han en fest för Gays for Trump på Republikanernas konvent med bland annat den nederländske rasisten Geert Wilders. Han har tidigare krävt att t:et ska tas bort från hbtq, påstått att transpersoner har en hjärnsjukdom och stött de transfoba lagar som flera amerikanska delstater infört. Han säljer t-shirts med texten ”feminism is cancer”.

Det här är inga hemligheter, det är saker som Yiannopoulos öppet skryter om. Ändå valde Öppna Moderater att ge honom en plattform att prata på Pride.

Efter massiv kritik valde Öppna Moderater att ställa in mötet. Man beskriver det som en ”felbedömning” att bjuda in Yiannopoulos, men valde att kalla honom för en ”homosexuell republikansk aktivist” utan att nämna hans hat och hets. Det är lite som att kalla Björn Söder för heterosexuell folkdräkts-entusiast.

Jag önskar att vi skulle kunna avfärda Öppna Moderaters inbjudan som just en felbedömning. Men tyvärr blir detta ännu ett exempel på hur olika krafter i dag försöker använda Pride och oss hbtq-personer som slagträ i en kamp för helt andra syften.

Föregångaren var den nederländska högerextremisten Pim Fortuyn som runt millennieskiftet medvetet använde hbtq-frågorna och sin egen homosexualitet för att sprida islamofobi. Sverigedemokraterna och franska Front National har tagit vid med samma retorik. Förra året arrangerade personer med kopplingar till SD Järva Pride med tydligt syfte att använda hbtq-frågorna för att sprida splittring och rasism. Bakom fasaden är homo- och transfobin intakt. I riksdagen är det SD, inte ledamöter med invandrarbakgrund eller med muslimsk tro, som systematiskt attackerar hbtq-personers rättigheter.

Men man behöver inte gå lika långt ut på högerkanten för att hitta exempel på hur hbtq-frågor används som slagträ. Efter terror- och hatattacken i Orlando valde republikanska politiker snabbt att lyfta fram gärningsmannens religiösa tillhörighet, men ignorerade offrens sexualitet. Yiannopoulos hängde på och krävde att alla muslimer skulle deporteras från USA. I Sverige tog det inte många dagar förrän debattörer på högerkanten började använda Orlando för sina sedvanliga svartmålningar av förorten och generaliseringar om invandrade. Ebba Busch Thor lyckades skriva en debattartikel där hon använde Orlando som argument för att Sverige borde skicka Jas-Gripenplan till Mellanöstern.

När hbtq-frågorna tillåts bli slagträ mot förorter, islam och invandrade glöms vi hbtq-personer och våra rättigheter snabbt bort. Vita välbärgade bögar som Yiannopoulos kan festa för Donald Trump samtidigt som republikanerna antar det mest homo- och transfoba programmet på decennier. Transpersoner, rasifierade hbtq-personer och kvinnor exkluderas snabbt. Det skulle vara ett effektivt sätt för hbtq-rörelsen att lämna walk-over. Därför är vår kanske viktigaste uppgift de kommande åren att vägra bli ett slagträ för Åkesson, Yiannopoulos och moderater på resa högerut.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: