Felicia Mulinari, ny kulturredaktör på Feministiskt perspektiv, och Ulrika Westerlund, tf chefredaktör under sommaren.

Mulinari och Westerlund till Feministiskt perspektiv

2016-06-14 | Jenny Rönngren padlock

KULTUR

Under midsommarveckan tillträder Feministiskt perspektivs nya kulturredaktör, Felicia Mulinari. Mulinari kommer närmast från författarutbildningen på Biskops Arnö och är en känd Malmöprofil, poet och skribent. Samma vecka kliver Ulrika Westerlund, nyss avtackad förbundsordförande för RFSL, in som tillförordnad chefredaktör för Anna-Klara Bratt som kommer att vara ledig en tid.

Veckan före midsommar förstärks Feministiskt perspektiv med tidningens nya kulturredaktör Felicia Mulinari. Hon är en känd Malmöprofil, har en magister i litteratur och har gått skrivarlinjen på Skurup. Närmast kommer Mulinari från Biskops Arnös författarskola. Hon skriver poesi och frilansar som skribent, bland annat som krönikör och skribent i ETC och Ottar.

– Det känns superspännande att få chans att jobba med så många kunniga feministiska journalister och få lära mig av deras arbete. Jag är glad över att få vara en del av en tidning som inte bara kritiskt bevakar makten utan också lyfter alternativa röster, säger hon inför starten nästa vecka.

Och Felicia Mulinari vet var hon vill rikta sökarljuset:

– Jag ser fram emot att få bevaka kultur som inte görs av och för makten. Att ge den kulturen som görs av bland annat arbetarklass, rasifierade, kvinnor och queers den relevanta kritik den förtjänar, istället för att som oftast i kommersiell media exotisera eller ignorera den. Men det skall också bli grymt att få arbeta med dom duktiga medarbetarna som redan skriver för tidningen, och följa deras recensioner, idéer, texter och bevakningar.


Akut behov av feministisk media

När Felicia Mulinari beskriver de politiska och publicistiska utmaningarna understryker hon det akuta och kastar ett öga på den rasistiska mobilisering vi sett de senaste 15 åren:

– Den organiserade rasismen har visat på vilken funktion tidningar (inte minst på internet) kan ha för att bygga sociala rörelser och för att vrida debatten åt deras håll. Det finns nu ett akut behov av feministisk nyhetsmedia, som kan erbjuda människor möjlighet att ta del av världen, bortom rasismens världsbild. Samtidigt är feministiskt perspektiv en fantastisk plattform för interna samtal och kritik feminister emellan, ett virtuellt rum där aktivister och teoretiska oenigheter kan mötas och faktiskt lyssna och lära av varandra, en diskussion som jag tror är självaste förutsättningen för feministisk solidaritet.


Tillförordnad chefredaktör

Under midsommarveckan kliver också Ulrika Westerlund in som tillförordnad chefredaktör då Anna-Klara Bratt kommer att vara ledig under sommaren. Ulrika Westerlund, känd för Feministiskt perspektivs läsare, kommer närmast från RFSL där hon nyligen avtackades som förbundsordförande efter sex år på posten. Westerlund har tidigare bland annat varit ordförande för Stockholm Pride, har en fil kand i etnologi, genusvetenskap och litteraturvetenskap samt har varit chefredaktör för tidskriften Bang.

– Jag är väldigt glad över att få komma tillbaka till journalistiken nu i sommar genom mitt vikariat. Det är hedrande att få chansen att jobba tillsammans med resten av redaktionen och de många fantastiska medarbetarna, säger Ulrika Westerlund.

Närmast för Westerlund ligger politikerveckan i Visby:

– Ser väldigt mycket fram emot bland annat Almedalen och att få bevaka evenemanget från ett feministiskt perspektiv. 2009 var jag där för Makthavare.se – det ska bli roligt att få skriva på plats igen.

Feministiskt perspektivs ordinarie chefredaktör Anna-Klara Bratt är mycket glad för båda rekryteringarna:

– Det var många förträffliga kandidater som sökte tjänsten som kulturredaktör, men Felicia Mulinaris brev stack ut ur högen. En träffande omvärldsanalys i kombination med en både insikts- och förhoppningsfull syn på vad kulturjournalistik kan vara fick oss alla att haja till. Och att Ulrika Westerlund har möjlighet att kliva i ser vi som en ynnest. Det är en publicistiskt svårmanövrerad tid, och vi befinner oss i en rent presstekniskt utsatt nisch där erfarenhet av gränslandet mellan civilsamhälle, aktivism, journalistik och kommunikation knappast kan överskattas.

Anna-Klara Bratt kommer att ledig fram till september när arbetet med ny form och en ”Fempers 2.0” ska ta fart.

– Jag har en femåring hemma som är jämgammal med Feministiskt perspektiv så när som på några månader. Hittills har jag inte kunnat ta ut en enda föräldradag, så jag behöver komma ikapp på hemmaplan och ladda batterierna. Jag hoppas också kunna stänga av nyhetsflödet. Vi får se hur det går, men jag är trygg i förvissningen att det är ett toppengäng på plats!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: