Gudrun Schyman, (Fi).

Schyman: Mänskliga rättigheter lyste med sin frånvaro

2016-05-30 | Anna-Klara Bratt padlock

INRIKES

Förutsägbar debatt där den viktiga frågan om mänskliga rättigheter lyste med sin frånvaro och där feminismen fortfarande behandlas som en sidofråga. Så sammanfattar Gudrun Schyman gårdagens partiledardebatt i SVT.

Här finns en längre sammanfattning av vad Gudru Schyman anser om debatten.

Vad tyckte du om gårdagens partiledardebatt?

– Debatten var väldigt förutsägbar och i avgörande frågor fanns inga svar. Vattenfalls eventuella försäljning kanske behöver granskas men regeringen kunde ha presenterat en viljeyttring. Kärnkraften ska avvecklas men argumentationen för att det inte ska ske i nutid låter likadan som den låtit ända sedan folkomröstningen. Samtal pågår och det är säkert nödvändigt men partierna måste kunna ha tydliga uppfattningar så vi får reda på hur de resonerar.


Vad tyckte du om upplägget?

– Hela upplägget, med åtta olika politikområden, borde göras om. Koncentration kring några viktiga värderingsfrågor skulle kunna ge mer djup åt debatten. Komplexiteten i varje fråga går förlorad.


Vad saknade du?

– En grundläggande debatt om respekten för mänskliga rättigheter. Sverige får massiv kritik på flera områden men den kommer inte fram när så många av partierna är överens om att det är åtstramning och hårdare tag som gäller.


Vilken status tyckte du feministiska perspektiv hade i debatten?

– De lyste i princip med sin frånvaro. Det hade kunnat vara spännande att med utgångspunkt i att det faktiskt var Mors dag ha jämställdhet som utgångspunkt och sedan se vilken betydelse de har för varje annan fråga. Vi vet att fattigdom har ett kön, att klimathotet har ett kön, att den föreslagna flyktingpolitiken får särskilda konsekvenser för kvinnor och barn, att bristen på billiga bostäder drabbar utsatta kvinnor särskilt hårt, och så vidare. Det är uppenbart att feminismen fortfarande är en sidofråga.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: