Terrafem sommarkampanjar mot tvångsäktenskap igen

2016-05-27 | FemPers padlock

INRIKES

Kvinno- och tjejjouren Terrafem driver en kampanj mot tvångsäktenskap även under denna sommar. Unga kvinnor som utsätts för hot och påtryckningar för att giftas bort uppmanas, bland annat via sociala medier och på Youtube, att ringa till Terrafems jourtelefonnummer 020-52 10 10. Flera toppolitiker kommer att medverka i kampanjen och imorgon torsdag svarar Stockholms socialborgarråd i telefonen.

För att uppmärksamma kampanjen har Terrafem bjudit in Åsa Lindhagen, socialborgarråd i Stockholm att under två timmar på torsdagsmorgonen, den 26 maj, svara i Terrafems jourtelefon. Flera ledande politiker har tackat ja till att medverka i Terrafems kampanj mot tvångsäktenskap, bland andra jämställdhetsminister Åsa Regnér, skolborgarrådet Olle Burell och Sissela Blanco, ordförande för Rådet för mänskliga rättigheter i Stockholms stad.

Genom jourtelefonen ser Terrafem till att de utsatta unga kvinnor som står inför hot om tvångsäktenskap har någon att prata med och får information om det stöd som samhället ska ge.

– För de som söker skydd är det samhällets ansvar att erbjuda en fristad där dessa unga kvinnor kan få adekvat stöd. Terrafems Tjejhuset är en av dessa fristäder där vi tar emot unga kvinnor på flykt. Tjejhuset är inte bara ett boende utan vi erbjuder också meningsfulla aktiviteter på dagarna, framhåller Bernardita Nuñez, verksamhetsledare på Terrafem.

Sommaren och sommarresorna innebär för många unga kvinnor risken att bli bortgift mot sin vilja. Terrafem hoppas med sin kampanj kunna uppmärksamma situationen och öka stödet för de unga kvinnor som behöver se att samhället står på deras sida. För att kunna stå emot hoten och påtryckningarna behöver dessa unga kvinnor att känna sig resursstarka.

– För många flickor förvandlas skolårets avslutning till en mardröm. Många blir väldigt oroliga och försöker hitta olika strategier för att inte giftas bort. Att undvika resa till hemlandet genom att hitta ett sommarjobb är ett sätt, andra överväger att rymma hemifrån. Flickorna känner sig ensamma och utlämnade – och tyngda av ansvar för vilka konsekvenser deras beslut kan få för syskonen och mamman. De är rädda för att skada och kanske förlora kontakten med sin familj, om de väljer att fly. De är panikslagna inför tanken på att giftas bort och på att berövas möjligheten att uppnå sina drömmar, konstaterar Nuñez.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: