Ockupanterna på BB Sophia: Vi ger inte upp!

2016-05-20 | Sholeh Irani padlock

EKONOMI

Omkring 30 vuxna och många små barn ockuperar sedan midnatt den 15 maj nedlagda BB Sophia i Stockholm. Det är mammor med sina barn, det är engagerade personer som inte är föräldrar och även barnmorskor. De säger sig kämpa för kvinnors rätt att välja var och hur de vill föda. Feministiskt perspektiv besökte ockupationen och pratade med initiativtagarna.

Gruppens Facebook-sida: Ockupera BB Sofia!

– Att BB Sophia stänger är upprörande och vi är arga och ledsna, den här byggnaden har kostat mycket att bygga, ändå drivs verksamheten knappt i två år och nu står platserna tomma. Detta samtidigt som barn föds på motorvägen (Essingeleden i Stockholm), säger Franziska Federle, en av initiativtagarna till protestaktionen.

Federle påpekar dock att protesten har ett bredare mål som går bortom nedläggningen av BB Sophia. Gruppen protesterar mot hur förlossningsvården sköts i hela landet.

– Vår fredliga manifestation handlar inte enbart om BB Sophia, utan vi vill att förlossningsvården i hela landet ska förändras och anpassas till kvinnors och barnens villkor. Vi vill att kvinnor ska kunna föda på sina villkor och vi vill att politiker lyssnar på oss, säger en annan initiativtagare, Jacqueline Uilsson.

– Låt kvinnan bestämma hur hon vill föda, det ska vara utgångspunkten för förlossningsvården, det är vad barnmorskor lärt sig och vill göra, men som dagens system många gånger inte ger möjlighet till. Vi utlyser nationella riktlinjer för hur förlossningen ska planeras och hanteras, tillägger Franziska Federle.

Ockupanterna anser att hela vårdsystemet angående förlossningsplaneringen behöver förbättras och att detta inte bara drabbar kvinnor utan hela samhället.

– Varenda sommar blir det panik, fast man kan förutse barnafödandet och planera utifrån detta. De födande och barnmorskor stressas i onödan, gång på gång, det vill vi ändra. Dagens system för förlossningsvården gynnar inte merparten av de födande kvinnorna och deras barn och vi anser att en förändring är viktig för samhället i stort, förklarar Federle.



Hur stort stöd har ni fått?

– Folk från olika delar av landet, och även utomlands, hör av sig till oss och visar stöd. Många barnmorskor på plats, från andra enheter i Stockholm och från olika delar av landet uppmuntrar oss. Barnmorskorna har kämpat länge för kvinnors rätt att bestämma villkoren för sin förlossning och välkomnar föräldrar som tar kampen och ställer krav, säger Uilsson.

Till Feministiskt perspektiv säger samtliga ockupanterna som sitter i ett stort rum på andra våningen BB Sophia, många med sina små barn, att de är inställda på att sitta kvar tills de får svar av politiker.

– Vi vill att de ska komma hit och höra vad vi har att säga. Vi ger oss inte förrän politiker lyssnar på oss, förklarar Uilsson.



Har någon från ledningen eller landstinget hört av sig till er än?

– Nej! Vi vill att de ska komma hit och presentera konkreta lösningar, tydliga mål och riktlinjer, det vill vi höra om. Vi kommer inte att gå härifrån innan dess. Om de bestämmer sig för att avhysa oss, kommer vi att fortsätta vår protest på någon annan plats.


Foto: Ulrika Casselbrant

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: