‪#‎IDAHOT2016‬ Beirut: Hbtq-aktivister genomförde sit-in

2016-05-17 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Hbtq-rättsaktivister i Lebanon uppmärksammade den Internationella dagen mot homo- trans- och bifobi (Idahot) med en sit-in-aktion utanför en polisstation i Beirut i söndags. Polisstationen är ökänd för sina razzior och gripanden av hbtq-personer.

UN Free & Equal publicerade en filmklipp i samband med Internationella dagen mot homofobi, trans- och bifobi (IDAHOT 2016): Why We Fight

Hbtq-rättsaktivister i Lebanon genomförde en sit-in aktion på söndagen i Beirut. Aktivisternas krav var tydligt: ”Upphäv lagen som kriminaliserar homosexualitet”. Lag 534 introducerades under franska styret i Lebanons strafflag. Lagparagrafen definierar homosexuella relationer som ”onaturliga” och straffet är upp till ett år fängelse.


”Sex är inte illegalt, era lagar är ålderdomliga.”


Inför den 17 maj, den Internationella dagen mot homofobi, trans- och bifobi, krävde aktivisterna som samlades i Beirut även frigivningen av fyra fängslade transkvinnor. Manifestationen anordnades av Libanon-baserade föreningen Helem, som anses vara en av de viktigaste arabiska grupper som försvarar hbtq-rättigheter.


”Homosexualitet är ingen sjukdom.”


Manifestationen på söndagen bevakades av en rad inhemska och regionala medier. Libanesiska samhället är relativt tolerant mot homosexualitet i jämförelse med andra länder i regionen men polisen genomför regelbundna razzior mot nattklubbar och delar av innerstaden där hbtq-personer möts.

En annan manifestation som skulle hållas inför Idahot på uppmaning av gruppen Proud Lebanon som stödjer hbtq-kraven, tvingades att ställas in. Detta med anledning av ”påtryckningar från kristna religiösa ledare”, enligt en av aktivisterna som talade med AFP.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: