Polisen i Malmö anmäls för diskriminering av romer

2016-04-12 | Elina Pahnke padlock

INRIKES

Sedan 4 april har EU-migranter manifesterat för sina rättigheter utanför stadshuset i Malmö. Den senaste veckan har EU-migranter i Malmö vaknat flera gånger av att polisen slänger deras madrasser. Nu anmäler Centrum för sociala rättigheter polisen.

– Man beter sig inte på det här sättet mot någon annan än just romer, säger juristen Fredrik Batzler.

LÄS MER:

Har polisen i Malmö upphävt grundlagen?

Efter att Malmö stad hotade Johanneskyrkan och Kontrapunkt med vite om 500 000 kronor om de fortsatte att hålla sitt härbärge för EU-migranter öppet så har de boende tvingats ut på gatan igen.

Precis som när Malmö stad avhyste Sorgenfri-lägret i höstas så protesterar EU-migranterna nu utanför stadshuset. Dag och natt visar de hemlösa romerna att de inte tänker gå med på kommunens behandling.

– Äldre romska kvinnor som kunde vara din och min mamma sover ute på öppen gata och det enda besök som de får är från polisen! De kommer och påminner dem om att ingen får sova, säger Toktam Jahangiry, ordförande för FN-föreningen i Malmö och en av de aktivister som brukar stå nere vid stadshuset.

Jahangiry syftar på de poliser som under flera nätter har väckt EU-migranter mitt i natten och tagit deras madrasser ifrån dem.


– Jag är orolig att någonting ska hända de här kvinnorna, de mår inte bra de har ingenting, och de är under press från rasister också, säger Toktam Jahangiry.


Flera anmälningar

Poliserna hänvisar till att platsen belamras om sakerna är större än 60x60 cm. Något som Fredrik Batzler, jurist på Centrum för sociala rättigheter, beskriver som ”trams”.

– Begreppet belamring är beroende av förhållandena på platsen. Om du exempelvis täcker en trång passage – ja då belamrar du – men i detta fall handlar det inte om någon ordningsstörning alls, säger han.

Centrum för sociala rättigheter har tidigare reagerat på Malmö stads beslut. I höstas lyckades de förhindra det första avhysningsbeslutet av Sorgenfri-lägret. De kommer nu att göra ett flertal anmälningar mot polisen, som de anser diskriminerar romer.

Organisationen kommer dels att överklaga polisens beslut att beslagta romernas egendom och få den så kallade belamringen prövad i domstol. De har också gjort en JO-anmälan, då polisen har genomfört flera åtgärder utan att berätta vilka bestämmelser de bygger på.

– Sedan diskuterar vi också en anmälan till DO. Man beter sig inte på det här sättet mot någon annan är just romer. Även om poliser menar att de följer reglerna som de är tänkta, så är det indirekt diskriminering eftersom det slår mycket hårdare mot hemlösa romer.FN:s kritik

Fredrik Batzler poängterar allvaret i att agerandet sker i direkt anslutning till att FN kritiserat Sverige för behandlingen av just romer. Förutom kritik om diskriminering problematiserade FN svårigheterna med att ställa polisen till svars.

Samtidigt som de romska demonstranterna var tvungna att sova på marken så hissade Malmö stad romernas flagga utanför stadshuset.

– I fredags var det romernas nationaldag. Men inte ens på deras nationaldag slutar Sverige att diskriminera romer, säger Toktam Jahangiry.

Centrum för sociala rättigheter hoppas att anmälningen gör att polisen ser över sitt agerande börjar agera i samklang med normer kring mänskliga rättigheter. Trots den senaste tidens kränkningar ser han en ljuspunkt i mörkret.

– Vi ska inte glömma att det är väldigt ovanligt att det sker sådana här protester. I Malmö finns en stor solidaritetsrörelse. Det är det positiva, att det finns en kamp här där romerna själva är drivande, säger Fredrik Batzler.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: